O rachetă rusă care transporta un satelit american s-a prăbuşit în Pacific

O rachetă ruso-ucraineană de tip Zenit-3SL, care transporta un satelit american de telecomunicaţii, Intelsat 27, lansată vineri de pe o platformă, în Oceanul Pacific, de către compania Sea Launch, s-a prăbuşit în ocean, a anunţat compania rusă Energhia, relatează AFP.

RomaniaTV.net
01 feb. 2013, 21:49
O rachetă rusă care transporta un satelit american s-a prăbuşit în Pacific

„Un incident s-a produs în cursul lansării rachetei (de tip) Zenit. Racheta a căzut în Oceanul Pacific”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul societăţii care fabrică blocurile de accelerare pentru lansatoare de acest tip.

„O comisie a fost creată pentru a stabili cauzele acestui incident”, a adăugat această sursă, fără să ofere precizări suplimentare.

Aceste lansări pe mare, al căror scop este să efectueze o poziţionare cât mai aproape de Ecuator, sunt operate de către compania Sea Launch, creată de Energhia şi gigantul american Boeing.

Incidentul s-a produs la nivelul primei trepte a rachetei de tip Zenit-3SL, a declarat Vitali Lopota, directorul companei Energhia, pentru agenţia publică rusă RIA Novosti.

Incidentul „s-a produs după 50 de secunde de zbor. Suntem pe cale să stabilim ceea ce s-a întâmplat”, a declarat el.

Prevăzută iniţial la sfârşitul lui ianuarie, lansarea a mai fost amânată anterior, din cauza unor „probleme de organizare”, care nu aveau legătură „nici cu starea tehnică a rachetei cu rază lungă de acţiune, nici cu condiţiile meteorologice”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul companiei Energhia.

Satelitul Intelsat 27, fabricat de către Boeing, urma să deservească America de Sud şi America de Nord, dar şi regiunea Oceanului Atlantic şi Europa, potrivit site-ului.

Prin acest satelit, cu o durată de viaţă de 15 ani, Boeing intenţiona să îşi „împrospăteze” reţeaua de sateliţi plasaţi pe orbită şi să adauge noi capacităţi de telecomunicaţie, precizează producătorul american într-un comunicat.

Creată în 1995, compania Sea Launch este o firmă mixtă, în cadrul căreia Rusia deţine 95% din acţiuni, în timp ce Boeing şi grupul norvegian Aker ASA deţin în mod indirect cinci procente.

Primul tir în scop comercial de pe platforma plutitoare aparţinând Sea Launch, în Oceanul Pacific, a fost efectuat în 1999.

Rusia s-a confruntat, în ultimii ani, cu o serie de eşecuri în sectorul spaţial, care au provocat pierderea mai multor sateliţi şi altor instalaţii, inclusiv o navă-cargo care urma să aprovizioneze Staţia Spaţială Internţională (ISS).