O rachetă rusească scăpată de sub control ameninţă Pământul. În 24 de ore va cădea pe Terra, nu se ştie unde

Experții spațiali urmăresc o piesă de rachetă rusă care urmează să facă o reintrare necontrolată în atmosfera Pământului în următoarele 24 de ore.

05 ian. 2022, 21:44
O rachetă rusească scăpată de sub control ameninţă Pământul. În 24 de ore va cădea pe Terra, nu se ştie unde

Racheta de transport greu Angara-A5 a fost lansată din portul spațial Plesetsk din regiunea de nord-vest a Rusiei Arhangelsk luni, 27 decembrie. Lansarea testa o nouă etapă superioară a rachetei, cunoscută sub numele de propulsor Persei, potrivit agenției de presă de stat TAS.

„Este sigur că în următoarele 24 de ore va fi pe Pământ, dar unde, nimeni nu poate spune, pentru că în fereastra de câteva ore care ne-a mai rămas va face mai multe mişcări de revoluție pe tot globul”, spune Holger Krag, șeful Agenției Spațiale Europene, citat de CNN.

Majoritatea resturilor spațiale ard la reintrarea în atmosfera Pământului, dar este posibil ca părți mai mari să provoace daune dacă aterizează în regiunile locuite.

Citeşte şi Bogdan Aurescu ia atitudine faţă Rusia: „Poziția exprimată în raport cu sistemul antirachetă din România este complet eronată”

Deși este puțin probabil ca aceasta să provoace daune sau să rănească pe cineva, „riscul este real și nu poate fi ignorat”, a mai spus responsabilul Agenției Spațiale Europene.

În mai 2021, NASA a criticat China pentru nerespectarea standardelor responsabile, după ce resturi de la o rachetă scăpată de sub control folosită pentru a lansa stația spațială a Chinei au aterizat în Oceanul Indian.

Partea rachetei rusești este considerată a fi mai mică decât resturile chinezești, cântărind aproximativ 4 tone fără combustibil, comparativ cu cele aproximativ 20 de tone ale rachetei chineze Long March 5B.

Citeşte şi Rachetă hipersonică testată de Rusia, NATO este în alertă. Ţinta a fost atinsă la peste 350 km distanţă