O româncă, medaliată cu AUR la o olimpiadă internaţională, a ales să predea: Nu mă interesează faima, banii

Ștefania Ursică, medaliată cu aur la Olimpiada Internațională de Geografie din 2012, a ales să revină acasă după terminarea facultății și să predea la Colegiul Național "Mihai Viteazul" din Sfântu Gheorghe, unde a absolvit.

RomaniaTV.net
04 mart. 2015, 17:16

Ștefania Ursică, a mărturisit că nu o interesează nici banii și nici faima, dorința ei fiind să insufle copiilor dragostea de natură și geografie, asemenea fostului ei profesor, Ion Răduță, căruia îi datorează în bună parte realizările ei.

Nu mă interesează nici faima, nici banii, nici laudele. Și vă spun sincer că aș plăti pe cineva să facă cu tot sufletul ceea ce vreau eu să fac în viitor, anume ceea ce a făcut și profesorul meu (…) Fiecare copil a fost influențat, mai mult sau mai puțin, de un adult, iar profesorul meu, un om cu inteligență, experiență și răbdare, a fost acela care a găsit în mine și ultimul strop de voință pe care eu nu știam că îl mai am. Omul acesta nu a renunțat niciodată și a reușit să scoată din mine tot ce-i mai bun„, a declarat Ștefania Ursică, potrivit Agerpres.

Ea a menționat că mulți nu au înțeles alegerea de a reveni în Sfântu Gheorghe după terminarea în doar doi ani a Facultății de Geografie și Geologie din Iași. „Când am venit acasă cu medalia de aur de la Olimpiada Internațională de Geografie, mă așteptau jurnaliștii și întrebau ce urmează ? O să descoperi o planetă, un univers paralel ? (…) Eram cea mai bună din lume la Geografie (…) Mulți nu mă înțeleg și mă întreabă de ce nu am plecat în străinătate să câștig bani, de ce nu lucrez într-o universitate, să fac proiecte, să fac carieră (…) Nu au înțeles dulceața călătoriei, se uită numai la rezultat (…) Munca înseamnă, de fapt, călătorie, care e mai dulce decât destinația în sine„, a mai spus Ștefania Ursică.

Tânăra, în vârstă de aproape 22 de ani, crede că geografia este „regina tuturor științelor” și că meseria de dascăl este, poate, cea mai frumoasă din lume. „A fi profesor e cel mai nobil lucru (…) Mă întreabă lumea — este o meserie grea? Cu siguranță. Îți plac copiii? Nu toți, nu există clasă în care să nu fie măcar un copil dificil, dar sunt tot felul de motive (…) Și să nu uităm că profesorul se naște să schimbe vieți (…) Având ore puține reușesc să le pregătesc cu imagini, iar copiii de la clasele mici, în sinceritatea lor, știți ce exclamă când văd atâta frumusețe a naturii? ‘Doamne Dumnezeule!’ și nu cred că aș putea să găsesc o expresie mai potrivită„, a adăugat Ștefania Ursică.

Să fii curajos, să nu te dai bătut și să fii recunoscător pentru ceea ce Dumnezeu îți oferă, sunt sfaturile pe care Ștefania Ursică le-a dat tinerilor prezenți, marți seară, la festivitatea de lansare în județul Covasna a programului de educație și dezvoltare persoanală „The Duke of Edinburgh’s International Award”. „Vă îndemn să fiți curajoși. Curajos înseamnă să intri în ring, să te lupți. Te murdărești, o să cazi, sângerezi, dar dacă ai credință, o să cazi de zece ori și o să te ridici de 20 de ori (…) Și să cultivați poate singurul răspuns pentru fiecare zi pe care o urmați și anume recunoștința„, a conchis profesoara Ștefania Ursică.

CITEŞTE ŞI: Elevii români au obţinut PREMIUL SPECIAL şi MEDALIA DE AUR la Campionatul de Robotică din Coreea de Sud