O româncă a fost numită director la MIT, cel mai bun institut tehnic din SUA

Românca Daniela Rus este, din 23 mai, directorul CSAIL, laboratorul de informatică şi inteligenţă artificială al renumitul institut MIT din America. Rus a fost pusă în locul lui Anant Agarwal, care a fost recent numit preşedinte al EDX, o iniţiativă de învăţare on-line de la MIT şi Universitatea Harvard.

RomaniaTV.net
31 mai 2012, 17:02
O româncă a fost numită director la MIT, cel mai bun institut tehnic din SUA

Daniela Rus a fost director asociat al CSAIL pentru trei ani, între 2008 şi 2011, şi a fost co-director al Centrului CSAIL pentru Robotică din 2005, potrivit adevarul.ro. Ea conduce, de asemenea, CSAIL – laboratorul de distribuţie robotică. Rus este prima femeie care a devenit director la CSAIL.

„Rus, un cercetor în robotică renumit, este cunoscut pentru performanţa în materie de cercetare şi de proiecte în materie programabilă şi robotică distributivă. Interesele sale de cercetare în robotică şi distribuţie de calcule mobile au condus la o serie de proiecte noi de transport, securitate, mediu de modelare şi de monitorizare, explorare subacvatica, şi agricultură”, este descrisă cercetoarea pe site-ul institutului.

„Aştept cu nerăbdare să lucrez cu Daniela în această funcţie. Ea este un savant excepţional şi un lider excelent, cu o viziune puternică pentru viitorul CSAIL”, a declarat decanul Facultăţii de Inginerie a MIT.

Daniela Rus are 48 de ani, a emigrat cu familia în SUA în anii ’80 şi şi-a dat doctoratul în computer science la Cornell University. Din 2003 activează la MIT, unde a ajutat la dezvoltarea a numeroşi roboţi, inclusiv unii capabili să facă grădinărit, să taie un tort aniversar sau să coacă prăjituri.