O româncă a primit o condamnare șocantă, după ce a adus în țară 33 de TIR-uri de deșeuri textile

Importul ilegal al deșeurilor și comerțul intracomunitar cu gunoi însumează 500 de milioane de euro, conform autorităților de mediu. O româncă a primit o condamnare șocantă, după ce a adus în țară nu mai puțin de 33 de TIR-uri de deșeuri textile.

15 apr. 2024, 10:18
O româncă a primit o condamnare șocantă, după ce a adus în țară 33 de TIR-uri de deșeuri textile

Gunoaiele intră în România sub formă de marfă secod hand. Atunci când nu pot controla transporturile din varii motive, autoritățile ar trebui să facă alte controale la destinația mărfurilor, în depozite.

Și, atunci când nu sunt împrăștiate, deșeurile ilegale depistate nu mai pot fi repatriate în țara de proveniență, iar statul român, rămâne cu ele pe cap. Așa a ajuns o româncă să aibă dosar penal, soldat cu un proces și cu o condamnare.

Citește și: A fost deschis testamentul lui Adrian Kreiner, miliardarul ucis în vila sa din Sibiu. Scandal uriaş între familie şi concubină pe averea uriaşă

O româncă, a adus din Italia, în România cantitatea uriașă de deșeuri. Ce condamnare a primit

Femeia a introdus în țară, prin intermediul unei societăți, nu mai puțin de 33 de TIR-uri de reziduuri textile, din industria de profil, din Italia. Le-a depozitat ulterior în două comune din județul Bihor, mai exact, într-un grajd închiriat la un fost IAS din Vadu Crișului, dar și pe un teren închiriat, în localitatea Ineu. În cel de-al doilea loc, mormanele cu deșeuri au fost mascate cu baloți de paie, să nu dea de bănuit. Garda de Mediu a depistat că s-a mințit în acte, fiind vorba de deșeuri, nu de mărfuri valorificabile. A urmat apoi un litigiu penal, iar patroana firmei a fost condamnată la 100 de zile de muncă în folosul comunității, după cum a fost informat și primarul de la Ineu, arată o investigație România, Te Iubesc.

Prin aceeași sentință, întreaga cantitate a fost confiscată și trecută în patrimoniul statului român.

Deșeurile din Italia rămân pe poziție, iar presa din peninsulă ar fi scris că firma din Bihor colabora cu societăți comerciale italiene dubioase, care se ocupau cu operațiuni de debarasare a deșeurilor, în țara lor.

Coform datelor oficiale, peste 67 de milioane de tone de deșeuri sunt transportate anual între țările UE, mare parte dintre acestea ajungând, legal sau ilegal, în România. Practic, inspectorii ANPC și comisarii de la gardă trebuie să stea în permanență, de pază, la frontieră, în condițiile în care șefii lor se plâng că sunt puțini și trebuie să se ocupe de multe alte chestiuni de mediu.

Citește și: Protest cu sute de persoane în Piața Victoriei, sâmbătă, împotriva modului cum se judecă cazul lui Vlad Pascu: ”Justiția pledează pentru apărarea vinovatului”