O şansă la viaţă pentru nou-născuţii prematur. Incubator performant în valoare de 45.000 de lei, donat pentru Maternitatea Filantropia

Dintre cei 3.820 de copii născuți la Maternitatea Filantropia în anul 2016, 403 au fost prematuri, 122 dintre nașteri fiind înregistrate la sarcini sub 32 de săptămâni. Cu o rată a mortalității infantile de cinci la mie anul trecut (17 decese), sub media pe țară, care rămâne de opt la mia de născuți vii, Maternitatea Filantropia este un important centru de preluare a nașterilor premature din București și localitățile limitrofe, motiv pentru care Organizația Salvați Copiii România a continuat, miercuri 22 martie, dotarea ei cu un incubator performant, în valoare de 45.000 de lei.

22 mart. 2017, 20:14

Dotarea Maternității Filantropia este primul eveniment al programului de combatere a mortalității infantile, pe care Organizația Salvați Copiii România îl continuă pentru pentru al cincilea an consecutiv. Pe parcursul anului 2017, echipamente performante vor ajunge în 33 de maternităti, din orașele: București (4 unități medicale), Timișoara, Craiova, Mangalia, Deva, Iași, Bicaz, Târgu Neamț, Roman, Pitești, Caransebeș, Bârlad, Târgu-Mureș, Buzău, Brașov, Gura Humorului, Rădăuți, Botoșani, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Buftea, Bacău, Baia Mare, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Satu Mare, Oradea, Zalău, Caracal, Sibiu, Salvați Copiii alocând un buget total de 2,4 milioane lei pentru acestea.

Programul Organizației Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura asistență medicală adecvată și imediată copiilor născuți prematur este consistent, iar rezultatele cuantificabile: rata mortalității infantile a cunoscut o curbă descendentă, în ultmii cinci ani, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. Până acum, datorită investițiilor totale făcute de Salvați Copiii România, în valoare totală de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală corespunzătoare.

„Am decis să continuăm programul de combatere a mortalității infantile și în acest an, tocmai pentru că progresul este vizibil și consistent: două procente mai puțin în rata mortalității infantile înseamnă câteva mii de copii prematuri salvați. Să ne oprim la mijlocul drumului nu este niciodată o opțiune, mai ales atunci când vorbim despre nou-născuți. De cele mai multe ori, șansele lor la viață depind de aparatura medicală pe care o are maternitatea în care vin pe lume. Mai mult chiar, șansa medicilor de a-și face excelent profesia depinde, și ea, de logistica pe care o au la îndemână. Nimic nu e mai trist decât să știi că poți salva un copil, dar nu ai la dispoziție un incubator sau un ventilator pentru a o face”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

În anul 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii, rată care a coborât la 8 la mia de nou-născuţi vii, în 2015. Chiar și așa, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, din cauze prevenibile ori afecțiuni tratabile, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară.

„Reanimarea nou-născutului este o mare urgenţă, iar diferența dintre viață și moarte o fac viteza de reacție a medicului și aparatura medicală pe care o are la îndemână. Șansele la viață sunt direct proporționale cu rapiditatea şi eficienţa îngrijirilor acordate nou-născutului în momentul naşterii. Întâi stabilești o strategie de îngrijire care începe cu pregătirea locului unde va fi primit în terapie intensivă; aparatura medicală și echipamentele sunt esențiale în această etapă. Când se naște copilul, ești preocupat să-l îngrijești folosind cele mai blânde terapii care să-i asigure supraviețuirea fără sechele”, a declarat Dr. Mihaela Demetrian, neonatolog la Maternitatea Filantropia.

Spitalul Filantropia este cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, înființată în anul 1813. A fost primul spital modern civil din România, fiind, de la înființarea sa un spital de caritate. Aici au activat remarcabili profesori de obstetrică din România și a fost prima școală de moașe.

Numai în 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 31 de maternităţi, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților prematur. O parte semnificativă a acestor fonduri, în valoare totală de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viață pentru copiii născuți prematur. Fondurile astfel obţinute de Salvați Copiii au fost utilizate pentru a contribui la dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din oraşele: Alexandria, Arad, Timișoara, Pitești, Brașov, București, Reșița, Mangalia, Craiova, Focșani, Hațeg, Slobozia, Iași, Târgu Mureș, Roman, Vaslui, Dorohoi, Călărași, Giurgiu și Tulcea și pentru a susține 6.000 de gravide, mame și nou-născuți din 15 comunități rurale.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.