O şcoală de gladiatori romană descoperită lângă Viena, reconstruită de arheologi

O echipă de arheologi austrieci, germani şi belgieni au reuşit să facă o reconstituire virtuală bi- şi tridimensională a unei şcoli de gladiatori descoperite în 2011 pe situl roman Carnuntum din apropierea Vienei.

RomaniaTV.net
26 feb. 2014, 07:15
O şcoală de gladiatori romană descoperită lângă Viena, reconstruită de arheologi

Hărţile arheologice şi planurile clădirilor, străzilor şi infrastructurilor romane au permis reconstruirea oraşului şi a peisajului natural şi urban în trei dimensiuni”, au arătat cercetătorii într-un articol apărut miercuri în revista ştiinţifică Antiquity, scrie Agerpres.

În Imperiul Roman au existat circa 100 de şcoli de gladiatori (‘ludus’ în latină) asemănătoare cu cea de la Carnuntum. „Singura clădire cunoscută, comparabilă cu descoperirea de la Carnuntum, este Ludus magnus, excavată parţial şi situată în spatele Colosseumului din Roma”, a adăugat echipa de cercetători.

La sfârşitul lunii august 2011, arheologii au descoperit Ludus, cu ajutorul unor radare cu pătrundere în sol, pe situl Carnuntum, la circa 40 km sud-est de Viena. Au stabilit atunci că situl – unde se antrenau între 40 şi 60 de gladiatori – are o vechime de 1.700 de ani, ca şi cea mai mare parte a ruinelor scoase la lumină la Carnuntum. Suprafaţa sa totală este de 11.000 m2, din care 2.800 m2 avea curtea centrală.

Carnuntum, situat pe malul Dunării, era capitala provinciei romane Panonia din Europa Centrală, constituind în antichitate un punct important pe ‘drumul chihlimbarului’. Parcul arheologic mai cuprinde ruinele a două amfiteatre, terme şi un fragment dintr-un arc de triumf, cel mai impresionant monument din acest sit.