O senatoare s-a declarat ca fiind preşedinte interimar, conform regurilor ierarhiei politice

O senatoare din Bolivia s-a autodeclarat ca fiind preşedinte interimar. Fostul preşedinte, Evo Morales, a anunţat că se va lupta pentru a-şi recăpăta funcţia.

13 nov. 2019, 10:56

Senatoarea boliviană Jeanine Anez s-a autodeclarat preşedinte interimar, marţi, în ciuda unui boicot al aliaţilor fostului preşedinte Evo Morales, care a lăsat Camera Legislativă fără numărul minim de parlamentari cerut pentru nominalizare.

Anez a declarat că ea a devenit preşedinte interimar după ce trei persoane care se aflau în faţa ei, în ordinea succesiunii, au demisionat în urma protestelor masive din ţară.

Morales, care a fugit în Mexic, a afirmat că a fost constrâns de către armată să demisioneze şi a precizat că el a fost victima unei lovituri de stat. Fostul preşedinte a jurat că va continua lupta chiar şi în afara ţării sale.

Susținătorii lui Morales au ieşit pe străzile capitalei administrative, La Paz, pentru a-l sprijini pe fostul președinte și au făcut acest lucru în mare parte în mod pașnic.

Citeşte şi Fostul preşedinte se simte ameninţat: „Fraţi şi surori, plec în Mexic!”

Bolivia a fost zguduită de proteste violente de când țara a organizat alegeri în 20 octombrie. Politicienii din opoziție au acuzat autoritățile electorale că au manipulat rezultatele acelui vot în favoarea lui Morales, care a este  președinte de aproape 14 ani.
 
Morales a negat acuzațiile și s-a declarat câștigător. El s-a angajat duminică să organizeze noi alegeri după ce organismele de monitonizare ale Organizației Statelor Americane (OEA) cu sediul la Washington au publicat un raport în care a invocat nereguli la vot.
 
Șeful forțelor armate din Bolivia, Comandantul Williams Kaliman, i-a cerut lui Morales să demisioneze în favoarea restabilirii şi păcii în ţară.