O singură doză dintr-un nou vaccin protejează animalale împotriva virusului Zika pe termen lung

Un nou vaccin experimental protejează pe termen lung animalele împotriva virusului Zika, au anunțat joi cercetătorii, citați de AFP.

03 feb. 2017, 09:10
O singură doză dintr-un nou vaccin protejează animalale împotriva virusului Zika pe termen lung

O singură doză, slabă, de vaccin, a protejat șoarecii și maimuțele expuse la virusul Zika cinci luni și cinci săptămâni după vaccinare, au comunicat ei în revista Nature.

Am observat o imunitate protectoare rapidă și durabilă fără evenimente nedorite”, a declarat autorul principal Drew Weissman, din cadrul școlii de medicină a Universității din Pennsylvania. „Acest vaccin candidat reprezintă o strategie promițătoare pentru lupta mondială împotriva virusului Zika„, a apreciat el.

Vaccinul, realizat pe baza materialului genetic modificat, prezintă avantaje potențiale, potrivit cercetătorilor. El se injectează direct sub piele (injecție intradermică) și este deci ușor de administrat. Și prezintă un avantaj practic în comparație cu alte vaccinuri, respectiv faptul că nu este necesară decât o singură doză.

Alte teste pe animale sunt totuși necesare pentru a evalua efectele vaccinului asupra femelelor gestante și a feților.

De altfel, potrivit lui Drew Weissman, testele clinice pe oameni ar putea începe într-un an.

Epidemia de Zika s-a declanșat la scară mare spre jumătatea anului 2015, afectând mai multe țări din America de Sud și în principal Brazilia, unde peste 1,5 milioane de persoane au fost afectate.

Virusul este transmis în special de țânțarii din genul Aedes, dar și prin raporturi sexuale.

Acesta provoacă în general simptome de tip gripal la majoritatea oamenilor, dar femeile însărcinate infectate riscă să nască bebeluși cu leziuni cerebrale severe, precum o cutie craniană redusă (microcefalie).

Din cauza anomaliilor grave depistate la sugari, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat virusul Zika „o urgență de sănătate publică mondială” în februarie anul trecut. OMS a pus capăt acestui statut de urgență la 18 noiembrie, propunând o organizare pe termen lung.

Circa 70 de țări și teritorii din cele două Americi, Africa, Asia și Pacificul occidental au semnalat cazuri de infectare cu virusul Zika din 2015, potrivit OMS.

În prezent în jur de 40 de vaccinuri împotriva virusului Zika sunt în stadiul de realizare a testelor clinice, dar niciunul nu va fi disponibil pentru femeile care vor naște înainte de 2020, a apreciat miercuri directoarea generală a OMS, Margaret Chan.

Citeşte şi VIRUSUL ZIKA: Niciun vaccin disponibil pentru femeile la vârsta procreării până în 2020