O specie NOUĂ de floare, descoperită în ţara noastră. E parazită şi nu are încă o denumire în română

O nouă specie de floare a fost descoperită în România, în judeţul Constanţa, această fiind specifică bazinului mediteranean.

26 sept. 2014, 12:54
O specie NOUĂ de floare, descoperită în ţara noastră. E parazită şi nu are încă o denumire în română

În timpul unei activităţi de inventariere a habitalelor în judeţul Constanţa, biologul Matis Attila de la Societatea Ornitologică Română a descoperit plantă numită Orobanche pubescens, o premieră în flora ţării noastre.

Plantă încă nu are o denumire în limba română, însă aparţine genului de flori numite lupoaie sau verigel. Se înrudeşte cu crăielicii, floarea-untului, iarba untului, iarba vântului sau săgeata lui Dumnezeu. Această specie nu a mai fost semnalată niciodată în România, ea crescând însă în Grecia, Egipt, Libia, Siria, dar şi în fosta Iugoslavia şi Bulgaria.

Citeşte şi BOA DE NISIP, şarpe dintr-o specie rară, descoperit în România la 80 de ani de la dispariţie

„Planta trăieşte în Bulgaria în habitate asemănătoare celor din sudul Dobrogei, deci este natural să apară şi în Dobrogea, nu este introdusă şi nu este o specie invazivă. Este probabil ca ea să fi existat dinainte, dar speciile din familia Orobanchaceae sunt uşor de confundat, de aceea probabil că a fost omisă. Este probabil ca, pe viitor, să mai fie găsite şi alte specii din aceeaşi familie”, a declarat biologul Matis Attila.