O statuie a lui George Enescu, dezvelită, duminică, în Capitală

O statuie a lui George Enescu va fi dezvelită duminică în Capitală, în contextul deschiderii oficiale a ediţiei de anul acesta a festivalului internaţional care poartă numele marelui compozitor român.
Alina Costache
31 aug. 2013, 15:20
O statuie a lui George Enescu, dezvelită, duminică, în Capitală

Potrivit unui comunicat trimis de Primăria Capitalei, evenimentul de inaugurare a monumentului de for public va avea loc la intersecţia străzilor George Enescu – bulevardul Gheorghe Magheru, duminică, începând cu ora 18.30, informează Mediafax.

La eveniment va participa primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Potrivit comunicatului, monumentul a fost donat municipalităţii de familia sculptorului Constantin Baraschi.

Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului „George Enescu” se va desfăşura între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. Festivalul aduce pe scenele româneşti unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, de la pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiş oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Citeşte şi Concertele din cadrul Festivalului George Enescu pot fi urmărite LIVE pe internet

Festivalul va fi deschis oficial duminică, printr-o conferinţă de presă care va avea loc de la ora 17.30, la Sala Mare a Palatului din Capitală. Printre invitaţi se numără Ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu”, Ioan Holender, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, președintele Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, președintele Societății Române de Televiziune, Claudiu Săftoiu.

După conferinţa de presă, de la ora 19.30, va avea loc concertul de deschidere a Festivalului Internațional „George Enescu”, susţinut de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijată de Daniel Barenboim. La pian se va afla solistul Radu Lupu. Din program fac parte „Rapsodia română nr. 2 în Re Major op. 11”, de George Enescu, „Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestra în Sol Major op. 58”, de  L. van Beethoven şi „Simfonia nr. 2 în Mi bemol Major op. 63”, de E. Elgar.

Festivalul Internațional „George Enescu” este cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România și un mix cultural unic în lume, prin interpretarea lucrărilor lui George Enescu de orchestre celebre la nivel internațional, alături de alți compozitori din patrimoniul universal. Potrivit organizatorilor, Festivalul „George Enescu” este în acest moment un brand cultural de țară. Din acest motiv, cu această ediție, festivalul transformă prin magia sa Capitala într-un București Creativ: prin happening-uri, lucrări de arte plastice și decor urban, expoziții, concerte în spații publice, unele organizate de echipa evenimentului sau cu sprijinul lui, iar altele asumate de companii, organizații neguvernamentale și artiști care au acceptat să intre în acest proiect.

George Enescu (născut pe 19 august 1881, la Liveni, Botoşani – decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni români. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.

Potrivit biografiei sale postate pe site-ul Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti, George Enescu a început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, primind îndrumări muzicale de la părinţii săi şi de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. De la vârsta de 5-6 ani datează primele sale încercări de compoziţie. Studiul profesionist al muzicii i s-a datorat, pentru început, profesorului Eduard Caudella.

Între anii 1888 – 1894, studiază la Conservatorul din Viena, avându-i ca profesori, printre alţii, pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) şi pe Robert Fuchs (compoziţie). La vârsta de 8 ani debutează ca violonist. Presa vieneză l-a numit „un Mozart român”.

După absolvirea Conservatorului din Viena, îşi continuă studiile la Conservatorul din Paris (1895 – 1899), sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet şi Gabriel Fauré (compoziţie). Printre colegii săi de la Paris se numără Maurice Ravel, Florent Schmitt, Charles Koechlin şi Theodor Fuchs.

Debutul său în calitate de compozitor, în condiţii excepţionale, datorat în parte protectoarei sale Elena Bibescu, are loc pe 6 februarie 1898, la Concertele Colonne din Paris, cu „Poema Română, op. 1”.

În acelaşi an, muzicianul în vârstă de 17 ani începe să dea lecţii de vioară şi susţine recitaluri la Bucureşti. Admirat de regina Elisabeta a României (celebra protectoare a artei Carmen Sylva), este deseori invitat să cânte la Castelul Peleş din Sinaia. Enescu a compus mai multe lieduri, inspirat de câteva poeme ale reginei Carmen Sylva.

Din primii ani ai secolului al XX-lea datează compoziţiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două „Rapsodii Române, op. 11 (1901 – 1902)”, „Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 (1903)”, prima sa „Simfonie, în Mi b, op. 13 (1905)”, „Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15 (1908)”.

Activitatea sa muzicală alternează între Bucureşti şi Paris. Întreprinde turnee în mai multe ţări europene, alături de parteneri prestigioşi, ca Alfredo Casella, Pablo Casals, Louis Fournier.

În timpul Primului Război Mondial, el rămâne în Bucureşti. Dirijează „Simfonia a IX-a” de Ludwig van Beethoven (pentru prima dată în audiţie integrală în România), compoziţii de Hector Berlioz, Claude Debussy, Richard Wagner, precum şi creaţii proprii: „Simfonia nr. 2 (1913)”, „Suita pentru orchestră nr. 2 op. 20 (1915)”. În 1913, are loc prima ediţie a Concursului Naţional de Compoziţie fondat de el cu scopul stimulării creaţiei muzicale autohtone. Decernat din venituri proprii şi constând în sume generoase, premiul oferea câştigătorilor şansa de a se specializa la Paris, precum şi de a-şi auzi interpretate în concerte piesele laureate.

După război, Enescu continuă seria turneelor atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii. Peste Ocean a dirijat, începând din 1923, orchestre prestigioase, printre care Philadelphia Orchestra, Boston Orchestra, Chicago Symphony.

Activitatea sa de pedagog capătă, de asemenea, o importanţă considerabilă. Printre elevii săi se numără violoniştii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux şi Yehudi Menuhin. Acesta din urmă a păstrat un adevărat cult şi o profundă afecţiune pentru Enescu. „Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice şi nobleţea sufletului său sunt provenite din propria lui ţară, o ţară de inegalată frumuseţe”, spunea Yehudi Menuhin.

În 1936, pe 13 martie, a avut loc la Paris premiera operei „Oedip”, pe un libret de Edmond Fleg, cu un succes răsunător la public.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Enescu rămâne în Bucureşti, unde se distinge printr-o activitate dirijorală intensă, încurajând totodată şi creaţiile unor muzicieni români ca Mihail Jora, Constantin Silvestri, Ionel Perlea, Theodor Rogalski, Sabin Drăgoi.

În 1946, în luna aprilie întreprinde un turneu în URSS, unde intră în contact cu personalităţi de primă mână ale muzicii ruse: Dmitri Şostakovici, Aram Haciaturian, Kiril Kondraşin, David Oistrah, Lev Oborin. În luna mai, primeşte la Bucureşti vizita lui Yehudi Menuhin. În luna septembrie, împreună cu soţia sa Maria (Maruca, născută Rosetti-Tescanu, devenită la prima căsătorie prinţesă Cantacuzino), pleacă în turneu în Statele Unite ale Americii. La revenirea în Europa se stabileşte la Paris, în semn de protest faţă de regimul comunist instaurat în România.

Printre ultimele sale creaţii se numără „Cvartetul de coarde op. 22 nr. 2”, poemul simfonic „Vox Maris op. 31”, „Simfonia de cameră op. 33”.

George Enescu se stinge din viaţă în noaptea de 3 spre 4 mai 1955 şi este înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris.

DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, imagini incendiare cu cea mai frumoasă româncă! Cum poate să arate actrița la 37 de ani!
Fanatik.ro
Acesta este ”cel mai fericit” oraș din Europa. Oamenii trăiesc fără griji și știu cum să se bucure de viață aici
Capital.ro
Americanii au dat ordin. Decizia finală pentru România a venit azi, 13 mai: Este clar că toți...
Playtech.ro
George Simion, demonstrație de putere în fața străinilor. Ce le-a promis liderul AUR
DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Adevarul
Un clip cu poziția în care dormea un pasager în avion a devenit viral pe TikTok. „A fost așa în timpul unui zbor de trei ore” / „De fapt, nu este o idee rea...”
wowbiz.ro
Gestul sfâșietor făcut de Ionel Ganea după accidentul care i-a băgat băiețelul în comă
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Vara vine mai târziu în 2025. Prognozele arată un iunie foarte rece și ploios
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Amenințare cu bombă la bordul unui avion Ryanair! Pasagerii au rămas blocați în avion, iar pista a fost închisă
Cancan.ro
Daiana Anghel a cerut divorțul, imediat după ce ea și Sorin Gonțea au câștigat Power Couple 2024: 'El nu o mai ducea bine cu banii și...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc pentru Udrea și Băsescu. S-a înregistrat dosarul la tribunal. Anunțul venit azi, 13 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
"Nu-i un tată sănătos la cap!" Vecinii lui Ionel Ganea rup tăcerea: "El mergea și copilul..."
Ultimele informații despre starea de sănătate a fiului lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist nu se dezlipește de lângă patul micuțului
MediaFlux
ANAF a luat decizia privind veniturile! Românii mai au termen până la 26 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Șoc pentru justiția din România! Președintele SUA, Donald Trump, dat în judecată; Udrea și Băsescu, citați într-un proces bombă