O statuie a lui Lenin, transformată în Darth Vader, personaj malefic din Războiul Stelelor

O statuie a lui Lenin a fost transformată în Darth Vader, eroul mitic și malefic din Războiul Stelelor de George Lucas, la Odesa, în Ucraina, în cadrul noilor legi privind "desovietizarea", a constatat vineri un jurnalist al AFP.

23 oct. 2015, 15:34
O statuie a lui Lenin, transformată în Darth Vader, personaj malefic din Războiul Stelelor

Noua statuie, operă a artistului ucrainean Oleksandr Milov, a fost inaugurată în cadrul unei ceremonii, în prezența unui bărbat deghizat el însuși în Darth Vader, pe teritoriul unei uzine din acest oraș din sudul Ucrainei, unde trona altădată revoluționarul rus.

Statuia a fost dată jos în lumina noilor legi promulgate în mai și care interzic simbolurile sovietice, la fel ca și cele naziste, și prevăd demontarea monumentelor pentru glorificarea înalților responsabili sovietici, precum și schimbarea denumirilor de localități, de străzi sau de întreprinderi care fac referire la epoca comunistă.

‘În acest an, după legea privind decomunizarea, ne-am întrebat ce vom face cu acest monument (al lui Lenin). Sincer, nu am avut niciodată ideea de a-l distruge’, a explicat, pentru AFP, Oleksandr Milov. Apoi am avut ideea, ‘venită de la sine’, dat fiind operațiunile marcante realizate de Darth Vader în Ucraina în acești ultimi ani, a adăugat acesta.

Văzut adesea pe străzile din Kiev, cu casca și capa sa, un bărbat deghizat în Darth Vader a fost ales candidat al Partidului Internetului din Ucraina (UIP), cunoscut pentru operațiunile sale spectaculoase în alegerile prezidențiale din 2014. Cu toate acestea, candidatura sa a fost respinsă de Comisia Electorală Centrală a Ucrainei. El a protestat împotriva acestei decizii în fața sediului Comisiei, acompaniat de Stormtroopers — soldați de elită în armură albă ai imperiului său galactic — și de gardieni cu capă roșie. În 2013, același Darth Vader s-a lăsat de asemenea dus de ai săi Stormtroopers la primăria Odesei, unde s-a declarat primar.

Numeroase statui ale lui Lenin au fost demontate în Ucraina, suscitând adesea reacții indignate din partea unei părți a populației din această țară.