O străbunică de 73 de ani este eroina protestelor din Belarus. Imaginile în care sfidează poliţiştii fac înconjurul lumii

O străbunică în vârstă de 73 de ani a devenit eroină în Belarus, ţara care de aproximativ o lună se confruntă cu proteste violente. Imaginile în care se observă cum Nina Bahinskaia i-a înfruntat pe poliţişti au devenit virale, relatează BBC.

RomaniaTV.net
04 sept. 2020, 13:38

Cetăţenii din Belarus au ieşit în stradă după alegerile din 9 august, acuzând fraudarea scrutinului. Preşedintele Alexandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, susţine că nu are intenţia de a demisiona şi neagă frauda electorală.

Citeşte şi: Lukaşenko avertizează asupra preluării puterii de către opoziţie în Belarus: „Va fi o baie de sânge”

Nina se află printre cetăţenii care au ieşit în stradă pentru a protesta. Bătrânica se prezintă drept „activistă a opoziției” şi a fost filmată în timp ce îi sfida pe poliţişti cu un steag în mână. Aceasta se afla în faţa oamenilor legii, făcându-i să se dea câţiva paşi înapoi. „Mă plimb”, le-a spus ea, stârnind râsetele protestatarilor.

Nina este printre cei care participă activ la marșurile de protest în care este cerută demisia lui Lukașenko. „Nu vrea să plece. E un om bolnav. E un psihopat controlat de oamenii de la Moscova”, spune ea despre preşedintele ţării.

Vechiul steag al Belarusului a devenit un simbol al protestelor și poți fi arestat doar dacă ești văzut ținându-l înn mână. În timpul unui protest, un scutier i-a confiscat Ninei steagul. Femeia a ripostat, chiar l-a lovit pe unul dintre polițiști.

În prezent, oamenii o aplaudă în momentul în care o o văd pe stradă și îi scandează numele.

„V-am văzut și vrem să fim ca dumneavoastră”, i-a spus o tânără. „Este eroina vremurilor noastre”, spune o altă participantă la proteste.