O structură mayașă de 1.000 de ani a fost descoperită în Mexic

Ruinele au fost descoperite în statul mexican Yucatan, informează CNN. Arheologii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie al Mexicului au făcut publică descoperirea unui palat din perioada mayaşă, vechi de circa 1.000 de ani. Descoperirea a fost realizată în aproximativ 100 de kilometri de Cancun, oraş din statul Yucatan.

RomaniaTV.net
02 ian. 2020, 10:34
O structură mayașă de 1.000 de ani a fost descoperită în Mexic

Conform datelor obținute de la arheologi, structura are 6 metri înălţime, 55 de metri în lungime şi 15 metri în lăţime. Săpăturile sunt însă la început, consideră arheologul Alfredo Barrera. „Abia am început să descoperim una dintre cele mai voluminoase structuri din acest sit arheologic”.

Din primele analize a rezultat că structura descoperită este foarte asemănătoare cu cea de la Chichen Itza, o aşezare mayaşă din secolul cinci al erei noastre. Cercetătorii speră că vor afla mai multe date despre comunitățile mayașe care au existat în partea de sud-est a Mexicului.

În acelaşi sit arheologic a mai fost desoperit un templu, dar și clădiri rezidențiale și structuri în piatră. Situl arheologic nu este deschis publicului, eforturile sunt concentrate pe continuarea excavațiilor și pe lucrările de conservare a palatului și a celorlalte structuri.