Calvarul lui Sanda Dia, un student belgian care a murit în 2018 după un ritual de iniţiere, emoţionase Belgia. Acum, sentinţa primită de cei care l-au torturat, apreciată de mulţi ca fiind prea uşoară, stârneşte controverse. Tânărul a fost forţat să bea cantităţi mari de ulei de peşte şi de alcool, să înghită un peşte de aur viu, să stea ore întregi în aer liber într-o groapă îngheţată.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/06/sanda-1920x1080.jpg)
Dia era supus ritualul de aderare la o frăţie de tineret a uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din Belgia. În a treia zi de „botez”, trupul său a cedat: s-a prăbuşit şi a murit în spital. Patru ani mai târziu, cei 18 colegi, care spre deosebire de el nu era de origine modestă, au fost condamnaţi la amenzi mici şi serviciu public.
Judecătorii i-au găsit vinovaţi nu de administrarea intenţionată a unei substanţe nocive şi mortale, ci de omor din culpă şi tratament degradant, scrie Mediafax.
Astfel, s-a dezlănţuit dezbaterea, mai ales în rândul tinerilor, pe reţelele de socializare şi în cercurile studenţeşti, că o astfel de sentinţă indulgentă are tentă rasistă. Potrivit presei belgiene, unii membri ai frăţiei sunt fii ai politicienilor şi ai judecătorilor.
În ultimele zile, sentinţa a dat naştere la demonstraţii şi proteste la Bruxelles, Gent, Louvain şi Anvers. Hashtag-ul „#justiceforsanda” de pe TikTok a avut peste 6,5 milioane de vizualizări. Un Youtuber, Acid, a dezvăluit identitatea unor inculpaţi.
Şi la Gent au fost gravate numele băieţilor, împreună cu inscripţia „Asasinii din Reuzegom” (numele frăţiei) pe pereţii unei străzi numită „strada graffiti-ului” (stradă destinată găzduirii de picturi murale, dar pe care autorităţile municipale le-au curăţat imediat).
Sentinţa inflamează şi politica. Preşedintele creştin-democraţilor flamanzi, Sammy Mahdi, a denunţat într-un videoclip pe TikTok şi Twitter sentinţele prea uşoare, dar şi „vânătoarea de vrăjitoare” împotriva youtuberului care „n-a făcut altceva decât ceea ce fac ziariştii în fiecare zi”.
Răspunsul magistraţilor a fost imediat şi, prin asociaţia lor, au invitat politica să respecte sentinţa, să evite „declaraţiile care tulbură societatea” şi să „facă tot posibilul pentru a reda încrederea cetăţenilor în instituţii”.
Studentă româncă în Belgia, co-organizatoare a protestului din Bruxelles
„Toată lumea este supărată şi dezamăgită de sistemul judiciar belgian”, a spus românca Eliza Plesea, o studentă de 22 de ani co-organizatoare a protestul de la Bruxelles, de duminică.
Ea a reamintit că, în Belgia, amenzile pentru neplata biletului de autobuz sunt mai mari decât cele primite de studenţii vinovaţi de moartea lui Sanda Dia.
Unul dintre avocaţii tinerilor, John Maes, a numit sentinţele „echilibrate şi bine motivate”. Dar Jean Kitenge, de asemenea, un organizator al protestelor şi student, consideră că rasa a jucat „cu siguranţă” un rol în moartea lui Dia.
Umilinţele şi situaţiile aberante sunt larg răspândite în riturile de iniţiere ale universităţilor belgiene, dar unii studenţi – a spus el – sunt expuşi unor situaţii extreme, comparativ xu alţii: „Justiţia nu este la fel pentru toată lumea în Belgia”.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20