O tabără de romi din Cluj, FILMATĂ cu o DRONĂ de britanici VIDEO

Nu îi vor la ei în ţară, dar sunt îngrijoraţi de soarta lor pe meleagurile româneşti. Cotidianul The Telegraph a publicat un amplu reportaj despre viaţa unei tabere de romi de la periferia Clujului. Jurnaliştii britanici au publicat şi o înregistrare făcută cu o dronă.

17 feb. 2014, 12:48
O tabără de romi din Cluj, FILMATĂ cu o DRONĂ de britanici VIDEO

Filmările realizate de dronă arată comunitatea de romi care trăieşte pe deşeurile menajere chimice de la Pata Rât. Cele 75 de familii de ţigani au fost forţate să părăsească oraşul Cluj-Napoca şi s-au mutat în aşezăminte improvizate.

Nu există drumuri spre Pata Rât, iar întreaga comunitate are la dispoziţie un singur duş. Iniţial, casele nu aveau nici toalete. Copiii se plâng de probleme de respiraţie, iar când ajung la şcoală sunt forţaţi să rămână afară să-şi spele noroiul de pe haine, se arată în articolul jurnaliştilor britanici.

Înalţi prelaţi din Marea Britanie, printre care Arhiepiscopul de Wales, Episcopul de Manchester şi Salisbury şi Rabinul din Westminster, îi cer primarului Emil Boc să-şi schimbe politica faţă de romi, după ce aceştia au fost evacuaţi din oraş şi forţaţi să trăiască pe groapa de gunoi. De cealaltă parte, primăria Clujului spune că fostele locuinţe ale romilor trebuiau demolate, pentru a face loc unui parc şi unei biserici.

Citeşte şi CUTREMURĂTOR: Fetiţă de 8 ani ARSĂ DE VIE, într-o tabără de romi din Franţa