O tânără polițistă din Iași este spaima hoților din tramvaie și autobuze. ”A fost dorința mea de când eram mică”

La vârsta de 35 de ani, Georgiana este spaima hoților de buzunare din tramvaiele și autobuzele din Iași. Polițista își poate da seama dacă printre hoţii din Iaşi a intrat unul "nou", dar și care este identitatea acestuia doar după modul în care acționează.

11 feb. 2021, 09:31
O tânără polițistă din Iași este spaima hoților din tramvaie și autobuze. ”A fost dorința mea de când eram mică”

O tânără polițistă din Iași este spaima hoților din tramvaie și autobuze. Și-a urmat visul din copilărie și a devenit polițistă, chiar una dintre cele mai apreciate de la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipale din Iaşi, conform ziaruldeiași.ro.

„Am aproape 15 ani de muncă în branşă. Am devenit poliţistă, pentru că asta a fost dorinţa mea de când eram mică. O zi începe cu organizarea sarcinilor din ziua respectivă şi documentarea cu privire la ceea ce s-a întâmplat în ziua precedentă. După asta, investigaţii şi supravegheri. Aici nu ai timp să te plictiseşti. Vii dimineaţa la opt, şi nu ştii când a trecut timpul, şi trebuie să pleci acasă. Totuşi, poţi oricând să pleci pe teren. Programul unui poliţist de la investigaţii criminale este non-stop, poate fi sunat oricând pentru o misiune. Este un program făcut de infractor”, a zis poliţista.

Citește și: Accident mortal în Sibiu. O persoană a murit și alte șase au fost rănite după un accident între un autorurism și un microbuz

O tânără polițistă din Iași este spaima hoților din tramvaie și autobuze. Georgiana a vorbit și despre una dintre cele mai impresionante misiuni la care a participat. În anul 2018, o grupare infracțională, alcătuită din mai mulți tineri a comis  o serie de infracțiuni, printre care şi furturi auto, şi tâlhării.

„Aceştia au primit 30 de zile de arest preventiv, cu toate că erau minori. La modul în care acţionau, nu mai puteai spune că erau consideraţi copii. Minorii proveneau din familii cu un trecut asemănător”, îşi aminteşte tânăra.

„Când suntem în misiune, lucrăm în echipă. Este nevoie de o colaborare foarte bună şi de un plan stabilit împreună cu toţi. Atunci când vrei să prinzi un infractor în flagrant, trebuie să te documentezi cu privire la zona în care acţionează. De asemenea, începi să-i urmăreşti, le înveţi obiceiurile şi faci asta mai multe zile la rând, până când poţi efectua flagrantul. Pentru prinderea hoţilor se foloseşte un complex de tehnici specifice. De obicei, putem face astfel de misiuni atunci când nu avem mult de lucru la birou. La prima intervenţie nu am simţit frică, ci emoţii. Aveam o echipă profesionistă şi nu aveam de ce să-mi fie frică, dar aveam fluturi în stomac”, ne-a explicat tânăra.

Cele mai predispuse persoane furturilor sunt femeile, deoarece nu se pot apăra. Georgiana susține că hoții nu vor acționa niciodată asupra unui bărbat de 1.80.

„Anul acesta au avut loc 17 infracţiuni în municipiul Iaşi. De la furt din genţi până la cel din buzunare. Aş putea spune că femeile sunt cele mai predispuse furturilor, pentru că nu se pot apăra, iar hoţii de buzunare caută ţinte vulnerabile. Niciodată nu vor acţiona asupra unui bărbat de 1.80 m, pentru că ştiu că nu au nicio şansă. În ultimul timp, peste 80% dintre infracţiuni au avut loc din cauza celebrului rucsac în spate. Victimele sunt în general studenţi. De asemenea, hoţii de buzunare sunt destul de uşor de recunoscut, pentru că au un comportament haotic şi analizează foarte bine persoanele din jur care pot deveni victime. Ideea e că nu poţi acuza un hoţ de buzunare decât dacă-l prinzi în flagrant. Abia după aceea este băgat în arest şi ai satisfacţia că l-ai capturat”, a adăugat.