O ţară care nu e în UE a descoperit petrol, iar toţi locuitorii sunt milionari. Ce se întâmplă cu depozitul uriaş descoperit în România

Publicat: Joi, 12 Iulie 2018 19:56 // Actualizat: Joi, 12 Iulie 2018 19:56 // Sursa: romaniatv.net

Există în Europa o ţară în care toţi cetăţenii sunt milionari, după ce s-a descoperit gaz şi petrol în mare, aşa cum România a descoperit gaze în Marea Neagră.

În 1969 a fost descoperit petrol la Ekofisk, în Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta norvegiană. Conştienţi că resursele se vor termina la un moment dat, conducătorii Norvegiei au înfiinţat în 1990 un fond în care toţi cei peste 5 milioane de cetăţeni sunt acţionari. Valoarea fondului depăşeşte în prezent peste 600 de miliarde de euro. Asta înseamnă că fiecărui norvegian îi revine peste un milion de coroane. Totuşi, oamenii nu se pot atinge de bani, care sunt gestionaţi de Banca Centrală. Ei sunt destinaţi bunăstării generaţiilor viitoare. Norvegia deţine aproape 1% din totalul acţiunilor la nivel mondial. Populaţia Norvegiei a votat de două ori împotriva aderării la UE în cadrul unor referendumuri organizate în 1972 şi 1994.

România a descoperit gaz în Marea Neagră. Statul a preferat, din raţiuni diferite, să concesioneze perimetrele ce urmează a fi exploatate unor companii.

Citeşte şi:  Legea offshore, adoptată. Dragnea: Deputaţii au votat o lege de 40 de miliarde de dolari. Nu puteam accepta dependenţa faţă de ruşi

Black Sea Oil & Gas (BSOG), deţinută integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. Portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, la care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

Statul îşi păstrează prerogativele privind legiferarea şi reglementarea în domeniu, atribuţii importante, dar care sunt diferite de exploatarea efectivă a gazelor naturale din Marea Neagră.

Cel mai responsabil gest politic ar fi să se promoveze o lege care să prevadă că toţi banii obţinuţi de stat ca urmare a exploatării din zona offshore să fie strânşi, separat de buget, într-un fond de investiţii. Măcar în felul acesta să ştim că râmâne ceva şi generaţiilor viitoare din exploatările de hidrocarburi din Marea Neagră, scrie RFI.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
gaze naturale Marea Neagră Norvegia
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8746
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H