O ţară europeană cenzurează masiv internetul. Culmea, anunţul a fost făcut pe Twitter

Preşedintele turc, Abdullah Gül, a anunţat marţi seară că a promulgat noua lege controversată, iniţiată de guvern, privind creşterea controlului asupra internetului, denunţată ca 'liberticidă' de opoziţie şi numeroase organizaţii nonguvernamentale pentru apărarea libertăţii de exprimare, scrie AFP.

18 feb. 2014, 22:22
O ţară europeană cenzurează masiv internetul. Culmea, anunţul a fost făcut pe Twitter

Abdullah Gül a explicat pe contul său de Twitter că a luat această decizie după ce obţinut asigurări din partea guvernului că va prezenta amendamente legii în privinţa mai multor articole care au stârnit îngrijorare. 

‘Sunt conştient de problemele (ridicate de această lege) în special în două puncte (…) Preocupările vor fi luate în considerare în lege’, a declarat preşedintele Gül.

Potrivit mass-media din Turcia, guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan a propus marţi seară partidelor reprezentate în parlament să amendeze textul în prevederea sa cea mai criticată, şi anume care acordă autorităţii guvernamentale de telecomunicaţii (TIB) dreptul de a bloca site-uri fără decizia justiţiei.

Amendamentul propus impune TIB pe viitor să comunice decizia sa de blocare unui tribunal care va trebui să se pronunţe în termen de 24 de ore, în caz contrar ea fiind automat ridicată.

Adoptată pe 5 februarie, în timp ce guvernul turc se confruntă de peste două luni cu un scandal de corupţie fără precedent, proiectul de lege iniţial a provocat un val de proteste din partea opoziţiei şi a numeroase organizaţii nonguvernamentale pentru apărarea libertăţii de exprimare care au acuzat cenzura.

Iniţiativa legislativă a stârnit îngrijorare în mai multe capitale ale lumii, printre care Bruxelles şi Washington.AGERPRES