O tehnologie veche de peste 20 de ani elimină particulele de coronavirus

Tehnologia PlasmaclusterIon, folosită în purificatoarele de aer Sharp încă din anul 1998, este eficientă în eliminarea particulelor coronavirusului din încăperi, conform unor studii publicate de savanții japonezi în domeniul virusologiei.

RomaniaTV.net
05 nov. 2020, 06:29
O tehnologie veche de peste 20 de ani elimină particulele de coronavirus

Coronavirusul poate române în picături minuscule de aer, iar oamenii se infectează după ce le inspiră. Conform unui studiu, realizat sub tutela Universității din Nagasaki, prin folosirea aparatelor care dispun de tehnologia Sharp cu ioni Plasmacluster în spații închise, riscul de infectare cu coronavirus este redus cu peste 90%.

Citește și: STUDIU. Care este riscul de infectare cu COVID-19 în avion

„Se știe că dezinfectanții precum alcoolul și detergenții sunt eficienți pentru a reduce riscul de infectare cu virusul contactat de pe diverse suprafețe. Cu toate acestea, pentru infecția prin aerosoli există puține contramăsuri eficiente, cum ar fi purtarea unei măști. Acum s-a demonstrat inactivarea eficientă a SARS-CoV-2 în particulele de aer prin tehnologia Plasmacluster de la SHARP. Această tehnologie devine utilă în reducerea riscului de infecție în spații precum birouri, case, facilități medicale sau vehicule”, a explicat prof. dr. Jiro Yasuda, unul dintre autorii studiului.

Tehnologia Sharp a devenit eficientă în suprimea coronavirusului felin în anul 2004. Anul următor s-a dovedit faptul că acesta luptă cu succes și împotriva coronavirusului SARS-CoV (virusul de gripa aviară), genetic similar cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

Un alt studiu, realizat de Masashi Yamakawa de la Institutul de Tehnologie din Kyoto, expert în analiza particulelor virale aeropurtate, arată că un dispozitiv de tip purificator de aer care distribuie corespunzător ionii Plasmacluster în spațiu poate colecta cu o eficiență foarte mare particulele virale aeropurtate.

Citește și: Descoperire-şocantă la plămânii persoanelor decedate de COVID. Specialiştii au găsit o nouă manifestare a bolii

„Particulele virale plutesc în aer și pot fi inhalate de către oameni. Din acest motiv, este important ca virușii aeropurtați să fie captați sau îndepărtați în aerul exterior. În timpul funcționării aparatelor de aer condiționat, în special vara și iarna, ventilația se efectuează mai rar și sunt necesare măsuri noi. Prin simularea comportamentului particulelor virale aeropurtate într-o cameră, considerăm că am găsit o metodă prin care se reduc într-o anumită măsură virușii aeropurtați, chiar și în mediile în care este mai dificilă deschiderea geamurilor pentru aerisire”, a observat Masashi Yamakawa.