O tornadă violentă a măturat tot în cale. VIDEO cu dezastrul lăsat în urmă

Cel puţin patru persoane au fost ucise vineri de o puternică tornadă care a măturat statul Arkansas, din sudul Statelor Unite, în timp ce prăbuşirea parţială, din cauza furtunilor puternice, a unui teatru aflat mai la nord s-a soldat cu cel puţin un mort şi 28 de răniţi, au anunţat autorităţile, potrivit AFP.

01 apr. 2023, 12:03

UPDATE: Cel puţin 17 morţi şi zeci de persoane spitalizate în urma tornadelor şi furtunilor periculoase care au lovit Sudul şi Vestul Mijlociu al SUA

O tornadă violentă a produs pagube importante, vineri, la Little Rock, cel mai mare oraş din statul american Arkansas, în timp ce preşedintele Joe Biden vizita statul sudic vecin, Mississippi, care la rândul său a fost lovit săptămâna trecută de o tornadă ucigaşă, care a provocat moartea a 26 de oameni, relatează AFP şi Reuters.

„Sunt pagube extinse în centrul statului Arkansas”, a declarat pe Twitter guvernatoarea Sarah Huckabee Sanders, anunţând că a declarat stare de urgenţă. „Mă rog pentru cei care au fost şi rămân în calea acestei furtuni”, a adăugat ea.

Trenuri deraiate în Elveţia. Se pare că vântul de 140 km/oră a fost cauza accidentului
Primarul din Little Rock, Frank Scott, a anunţat într-un tweet că a cerut guvernatoarei ajutorul Gărzii Naţionale după o „tornadă devastatoare”. Forţa uriaşă a fenomenului a smuls copaci, acoperişuri şi pereţi ai multor clădiri şi a răsturnat vehicule.

Imagini aeriene postate de The Weather Channel au arătat o zonă puternic avariată a oraşului, care se întinde pe mai multe străzi, cu numeroase case cărora le lipsesc acoperişurile şi pereţii, unele dintre ele prăbuşite, şi cu vehicule răsturnate care împânzesc străzile.

Autorităţile nu au anunţat deocamdată victime umane, dar spitalul universitar UAMS a declarat pentru AFP că a fost plasat în stare de alertă de gradul 1, aşteptându-se să primească numeroase victime. Serviciile de salvare „au dificultăţi în a ajunge la oameni din cauza copacilor căzuţi”, a declarat telefonic o purtătoare de cuvânt a spitalului.

Videoclipuri ale jurnaliştilor locali împărtăşite pe reţelele sociale arată o uriaşă coloană neagră învolburată care se vede pe cerul acestui oraş cu 200.000 de locuitori. În jur de 70.000 de persoane au rămas fără curent electric în Arkansas, potrivit site-ului specializat PowerOutage.us.

Prognoza aprilie 2023. S-au schimbat curenţii de aer. Cum se anunţă vremea de Florii şi de Paşte HARTA actualizată a ANM

Serviciul meteorologic american (NWS) avertizase cu câteva ore mai devreme în legătură cu iminenţa unui „eveniment meteorologic major” în regiune.

Tornadele, un fenomen meteorologic pe cât de impresionant, pe atât de greu de prevăzut, sunt frecvente în Statele Unite, în special în centrul şi sudul ţării.

În urmă cu o săptămână, o tornadă a măturat Mississippi, ucigând 26 de persoane şi provocând pagube materiale importante. Preşedintele Joe Biden a vizitat zona vineri. În decembrie 2021, 80 de persoane au murit după ce tornade ucigaşe au lovit Kentucky.

Tornada care a lovit capitala statului Arkansas s-a produs în condiţiile în care o mare parte din teritoriul Statelor Unite este vizat de fenomene extreme aduse de vremea de primăvară, din Texas până la Marile Lacuri, fiind prognozate furtuni şi tornade periculoase. Serviciul Naţional de Meteorologie urmărea aproximativ 18 rapoarte de tornade, majoritatea în Arkansas şi Iowa.

Zeci de milioane de americani din Midwest, Sud şi Est se aflau vineri după-amiază şi în weekend sub avertizări şi recomandări pentru diverse pericole meteorologice. Alte câteva oraşe mari, printre care Chicago, Indianapolis şi Memphis, era posibil să fie afectate de vremea severă.

Această rundă de vreme turbulentă vine la o săptămână după ce furtunile au declanşat o tornadă mortală care a devastat oraşul Rolling Fork din Mississippi, distrugând multe dintre cele 400 de case ale comunităţii şi ucigând 26 de persoane.