O tragedie similară celei de la „Matei Balş” e posibilă în orice moment. Starea sistemului termic în Bucureşti, sute de blocuri nu au apă caldă şi căldură

29 01. 2021, 12:17

Principala cauză vehiculată în cazul incendiului de vineri dimineaţă, de la Institutul Matei Balş, a fost aceea că focul ar fi izbucnit de la o aerotermă. Anchetatorii nu au confirmat încă ipoteza, însă indiferent dacă aceasta a fost cauza, mai multe surse au confirmat că unii pacienţi şi-au adus de acasă aeroterme, din cauză că în spital era destul de frig.

Situaţia la nivelul întregii Capitale este de-a dreptul catastrofală şi mii de oameni se confruntă în propriile case cu probleme mari legate de termoficare. Iar soluţiile găsite pentru încălzire sunt dintre cele mai diverse, de la reşouri şi aeroterme, până la calorifere electrice.

Citeşte şi Reacția lui Nicușor Dan după incendiul de la Matei Balș. ”Nu au existat probleme de căldură în zonă”

Conform informaţiilor furnizate de Termoenergetica, vineri la prânz sute de blocuri se aflau în situaţia de a nu avea apă caldă şi căldură, în condiţiile în care temperatura afară era de doar un grad Celsius. Zone întinse de pe Bulevardul Ion Mihalache şi Calea Griviţei, dar şi din sectorul 1, de pe Calea Dorobanţilor, se confruntă cu această problemă. De asemenea, sudeficienţe în furmizarea agentului termic pe Şoseaua Ştefan Cel Mare, atât în zona stadionului Dinamo, cât şi a străzii Vasile Lascăr, nu departe de Institutul Matei Balş. De asemenea, zeci de blocuri din sectorul 5 nu au apă caldă şi căldură, pe Şoseaua Panduri şi Calea 13 Septembrie, dar şi alte artere.

Citeşte şi Ruda unei paciente contrazice autoritățile din Capitală: ”Am dus o aerotermă la Balș. Mama mi-a spus că îi e foarte frig”

În urmă cu mai puţin de două săptămâni, cinci dintre cele şase sectoare ale Capitalei au avut probleme mari cu termoficarea. „Ne frică acum, când e frig, să nu crape rețeaua și să fim nevoiți să lăsăm multe blocuri fără căldură. Există multe blocuri din Capitală care au furnizarea sub parametri. A fost o decizie care s-a luat. Au existat două alternative – fie se merge pe funcționarea sub parametri, fie se forța rețeaua pe o temperatură mai mare și o presiune mai mare cu riscul ca ea să crape. Și atunci decizia care s-a luat la nivel termoenergetic a fost să se meargă pe prima variantă – a nu se forța rețeaua”, spunea primarul Nicușor Dan.