O viaţă ca în filme. Cum trăiesc martorii români cu identitate protejată

Sunt persoane care au asistat la o faptă care face obiectul unor dosare, investigatori sub acoperire, victime sau, uneori, chiar suspecţi, însă de declaraţiile lor depinde condamnarea altor indivizi. Este vorba despre martorii cu identitate protejată, a căror viaţă depinde de profesionalismul unor poliţişti şi a magistraţilor, extrem de puţini la număr şi cu identitate secretă.

21 aug. 2014, 07:44
O viaţă ca în filme. Cum trăiesc martorii români cu identitate protejată

Întregul sistem al „protecţiei martorilor” a început prin anii 70, în Statele Unite ale Americii, atunci când lupta cu crimele şi drogurile devenise greu de suportat, scrie cugetliber.ro. Magistraţii au luat decizia de a înfiinţa un astfel de program pentru membrii grupurilor sau clanurilor care comiteau infracţiuni şi care voiau „să se lase”, să iasă din joc sau să primească pedepse mai mici.

Citeşte şi Mihail Vlasov rămâne în arest la domiciliu încă 2 luni

Totuşi, în Constanţa, anchetatorii spun că lucrurile nu se pot compara cu cele din SUA şi nici nu sunt la fel de grave. S-au confruntat, însă, cu destui martori protejaţi. I-au ajutat pentru ca nimeni să nu afle vreodată cine sunt, în schimbul unor informaţii preţioase care au contribuit la condamnarea unor indivizi periculoşi. Le-au modificat vocile, le-au distorsionat imaginile şi i-au ascuns cum au ştiut ei mai bine.

Poţi fi exclus oricând dacă nu respecţi regulile

Programul pentru Protecţia Martorilor este extrem de strict. Odată ce ai acceptat regulile „jocului”, ai anumite beneficii, dar mai multe îndatoriri şi obligaţii. Te rupi de familie, prieteni şi cunoştinţe şi îţi începi viaţa într-o altă locaţie, care se poate înlocui în orice moment. Îţi este schimbată identitatea, ai o nouă înfăţişare şi nu ai voie sub nicio formă să iei legătura cu cei pe care i-ai lăsat în urmă sau să vorbeşti despre ceea ce se întâmplă. Nu este loc de greşeli. Altfel, eşti exclus pe loc.

Citeşte şi DEZVĂLUIRI despre martorul-CHEIE din dosarul Bercea-Băsescu. Este prieten din COPILĂRIE cu preşedintele VIDEO

„A fost o situaţie în care martorul cu identitate protejată, după ce a fost audiat şi i s-a asigurat protecţia, s-a dus în sala de judecată, unde a început să strige în gura mare că este martor protejat”, povestesc anchetatorii.

De asemenea, dacă martorul solicită să iasă de sub protecţie pentru că este prea greu, că nu mai suportă rigorile impuse sau, pur şi simplu, nu mai poate rezista psihic, nimeni nu-l opreşte cu forţa.

N-ai la ce uşă să baţi

Pentru a intra în Programul pentru Protecţia Martorilor, este necesară o anumită stare de pericol care apare ca urmare a informaţiilor divulgate de martor către autorităţi. Starea de pericol poate fi definită de la o ameninţare la acţiuni îndreptate către martor. În acel moment, martorul poate încheia protocolul şi poate intra în program, dacă îndeplineşte anumite condiţii. Introducerea în program se face de către autorităţi. Cu alte cuvinte, Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor nu are un sediu anume şi nu este la dispoziţia oricui. Nu poţi bate la uşă pentru a cere protecţie pentru că nu ai unde; atât de secretă este instituţia. În program poate intra martorul singur sau chiar şi familia. Depinde de riscurile la care se expun şi de obiectul dosarului.

Cât durează programul

Posibilităţile în ceea ce-i priveşte pe martorii cu identitate protejată sunt variate. Pot fi mutaţi în alte oraşe, li se poate schim-ba înfăţişarea, vor avea o altă identitate şi chiar şi locuri de muncă noi. Viaţa lor până în acel moment nu mai contează. Au de-a face cu lucruri, persoane, locuinţe, oraşe şi uneori chiar şi ţări noi. Dacă situaţia o impune, martorul poate fi relocat şi în străinătate. Însă marea majoritate a acestora sunt relocaţi pe teritoriul României.

Martorul protejat are anumite restricţii. Este o persoană liberă, însă trebuie să fie retras, să nu iasă în evidenţă, să nu participe la concursuri, să nu contacteze alte persoane din „viaţa trecută”. Martorul protejat are dreptul să aibă armă de foc. Asta după o evaluare psihologică, un examen riguros şi exerciţii de trageri în poligon.