O viaţă ca în Moromeţii. Casele ţărăneşti de peste 100 de ani, paradisul cătunului Runcuri FOTO

În timp ce pentru unii concediul şi relaxarea înseamnă luxul plajelor scăldate în soare, pentru alţii înseamnă viaţa la ţară, aceea viaţă descrisă parcă cel mai bine în Moromeţii lui Marin Preda. Un astfel de colţ de rai poate fi descoperit în Bihor, mai exact în casele tradiţionale din cătunul Runcuri, localitatea Roşia.
Alina Costache
23 aug. 2014, 14:10
O viaţă ca în Moromeţii. Casele ţărăneşti de peste 100 de ani, paradisul cătunului Runcuri FOTO

Case de peste o sută de ani, bucate tradiţionale, miros de fân, toate inundate de linişte şi peisaje care te rup de orice gând cotidianului în continuă mişcare. Ai trecut pragul caselor tradiţionale şi timpul s-a oprit. Ticăitul nu se mai aude, în schimb relaxarea îţi pune stăpânire pe trup şi pe minte. O relaxare de care nu aimai vrea să te desparţi.

Viorel Lascu a înțeles că turismul românesc are şanse de reuşită dacă obiceiurile locului sunt exploatate la adevărata lor valoare. A recondiționat case țărănești vechi din Bihor, iar acum a creat în comuna Roșia un adevărat complex turistic.

Casele refăcute respectă arhitectura iniţială, cu o mică excepţie, au toate facilităţile unei case noi: apă, electricitate, încălzire.

„Multă lume nu ştie să le preţuiască. Am văzut cum case vechi au fost demolate şi puse pe foc, sau neîntreţinute şi abandonate. Aşa că m-am gândit să le cumpăr şi să le recondiţionez”, susţine Viorel Lascu.

A încercat să respecte cât mai mult arhitectura şi metoda după care aceste locuinţe au fost realizate iniţial, astfel că la final costul de refacere a unei astfel de locuințe a ajuns la aproximativ 4.000 de euro, scrie Vocea Transilvaniei.

„Materialele noi le-am folosit în zone care nu sunt vizibile. Astfel construcția rezistă cât mai mult în timp. Acoperişul a fost refăcut cu paie sau ţiglă solzi şi am folosit mult lemn pentru exterior şi interior. Este foarte plăcut când intri într-o astfel de casă şi simţi doar mirosul paielor şi al lemnului”, a povestit Viorel Lascu.

Nu doar exteriorul ci şi interiorul se apropie foarte mult de cel iniţial, fiind decorate cu mobilier tradiţional achiziţionat de la oamenii din zonă. Când vine vorba despre mâncare bucatele tradiţionale fac parte din peisaj.

“ Turiştii pot să-și aducă mâncare de acasă și să-și gătească, însă noi le facem meniuri cu bucate tradiționale, care costă în jur de 30-40 de lei pe zi, pentru o persoană. Ei pot găti cot la cot cu țăranii, pentru a vedea ce înseamnă o rețetă tradițională. Toate produsele sunt proaspete și provin din gospodăriile din Roșia, vândute sub prețul pieței din Beiuș”, a precizat Viorel Lascu.

Mâncarea este gătită de țăranii din zonă, foști mineri, foști agricultori, oameni care nu și-au mai găsit de lucru și care au fost instruiți și angajați de orădean pentru a-l ajuta în gospodării.

Cazarea costă între 60 și 140 de lei pe cameră, pe zi, în funcție de confort. O casă care poată găzdui până la 26 de persoane poate fi închiriată cu 320 de lei pe zi.

Odată ajunşi la Roşia turiştii pot alge să desopere împrejurimile. Peisajele sunt de-a dreptul fascinante, ba mai mult sunt la o aruncătură de băţ de peştera cu cristale Farcu sau de peştera Meziad, adevărate catedrale subterane. În acelaşi timp, îşi pot consuma adrenalina la o tură cu tiroliana.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 19.00 au votat peste 8,4 milioane de români. Update
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Comuna în care se trăiește mai bine ca în București. Românilor nu le lipsește nimic acolo
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce