O viaţă de doi bani: Vezi povestea tristă a unei bătrâne cu ajutor social de 4 lei VIDEO

O bătrână din Maramureş avea în 2008 un ajutor social de 3 lei. Povestea ei a impresionat sute de oameni, care i-au umplut femeii cămara cu de toate şi magazia cu lemne. Ministrul Muncii de atunci, Mariana Câmpeanu, a cerut Guvernului recalcularea acestui ajutor. După recalculare, venitul bătrânei a crescut cu un leu. Bătrâna s-a stins în urmă cu 2 luni. Mariana Câmpeanu a intrat în direct la România TV pentru a vorbi despre majorarea pensiilor.

RomaniaTV.net
17 mai 2012, 13:30
O viaţă de doi bani: Vezi povestea tristă a unei bătrâne cu ajutor social de 4 lei VIDEO

Mii de bătrâni trăiesc de pe o zi pe alta, cu pensii infime. Potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, 9.000 de oameni au pensii între 40 şi 100 de lei. Banii ajung în unele cazuri doar pentru a plăti o banală factură la lumină.

Într-o situaţie similară se afla în 2008 şi o bătrână din Maramureş. Tuşa Ioana îşi ducea zilele cu un ajutor social de doar 3 lei. Bătrâna s-a stins din viaţă în urmă cu două luni, fără a avea parte de dreptate. Deşi ministrul Muncii de atunci, Mariana Câmpeanu, a cerut Guvernului recalcularea ajutorului, bătrâna a avut parte de o majorare de doar un 1 leu.

Mariana Câmpeanu a declarat în exclusivitate la România TV că în acestă situaţie sunt mulţi bătrâni.

„Tuşa Ioana şi alţi încă vreo 9.000 de astfel de cazuri au venituri până în 40 de lei. Aceşti oameni nu au pensie, au fost anumite ajutoare sociale. Bătrâna avea, în urma soţului, jumătate din indemnizaţia pe care a avut-o pentru că a participat o lună sau două la detaşamentele de muncă forţată şi atât era suma care i-a revenit. Acestea nu sunt pensii, nu pot să intre în sistemul de majorare a pensiilor. Ele au fost nişte ajutoare sociale care au fost preluate de-a lungul timpului la bugetul de asigurări sociale, pentru a le plăti cineva aceste mici sume pe care le au. Sunt mulţi alţi bătrâni în România care nu au nici măcar un leu sau doi lei venit. Sunt acei bătrâni din zonele necoopertivizate care nu au primit nici pensie de CAP, care nu au niciun venit, care au dus economia României în spate în procent destul de semnificativ înainte de 1989. Aveau cote pe care trebuiau să le dea la Stat şi acum nu mai au niciun venit. Este o situaţie foarte grea pentru bătrânii din România. Din păcate nu numai pentru ei”, a declarat Mariana Câmpeanu.

„Modul de construire a sistemului de asistenţă socială poate de multe ori nu i-a avut în vedere pe aceşti bătrâni. Prin introducerea venitului minim garantat li se acordă acestor persoane acest venit. Şi mătuşa Ioana primea 125 de lei, venit minim garantat, pe lângă cei 4 lei, dar oricum, aceste sume sunt infime”, a mai spus ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a anunţat că începând cu luna mai, pensiile vor fi mai mari cu aproximativ 40 de lei. „Pensiile vor fi mai mari cu circa 40 de lei pentru pensiile până în 1.000 de lei şi cu 34 de lei pentru cele care depăşesc 1.000 de lei. Restituirea se va face începând cu luna iunie, deci cu taloanele pe luna iunie. Pe lângă suma de acum, se va adăuga înca una similară. Deci cine are acum 34 de lei pe care nu-i mai plăteşte, va mai primi încă 34 de lei”, a spus oficialul.