O zi fără jurnalişti: Presa din Grecia s-a mutat în stradă şi face grevă de 24 de ore

Grecia a rămas pentru 24 de ore fără presă. Jurnaliştii eleni au renunţat să mai prezinte ştirile.

RomaniaTV.net
31 oct. 2012, 20:12
O zi fără jurnalişti: Presa din Grecia s-a mutat în stradă şi face grevă de 24 de ore

Sute de angajaţi din media au mărşăluit pe străzile Atenei. Ei au manifestat la Palatul Parlamentului faţă de votul politicienilor pentru un proiect de lege ce modifică asigurările sociale şi fondul de pensii.

Mişcarea de protest a fost organizată după ce ministrul finanţelor Yiannis Stournaras a introdus pe lista dezbaterilor din Parlament un nou proiect de asigurări sociale ce prevede o combinare între actualele aigurări sociale şi un nou fond de asigurări de stat.

„Am plătit singuri până acum pentru fondul de pensii privat şi nu vrem să aderăm la fondul de stat. Acesta nu a intrat încă în vigoare. Când acest fond va deveni unul viabil, atunci poate că vom fi de acord cu el. Până atunci, îl respingem”, şi-a spus păsul unul dintre jurnaliştii grevişti, Marcos Georgantas.

Proiectul de lege a fost respins de parlamentarii greci. Vestea i-a bucurat pe jurnaliştii grevişti, însă nu i-a făcut să renunţe la proteste.

George Savvidis, preşedintele asociaţiei editorilor de ziar, şi-a îndemnat colegii să lupte: „Lupta noastră va continua. Am obţinut o victorie, dacă poate fi considerată victorie, prin aceea că acel oribil amendament contra jurnaliştilor nu a fost aprobat, cu 143 de voturi împotrivă, 136 pentru şi 14 abţineri. Cu toate acestea, încă suntem în pericol, un grav pericol ca această măsură să fie reintrodusă în dezbatere într-o formă chiar mai nefavorabilă decât cea de azi, aşa că nu ne putem linişti.”

Parlamentul elen a început dezbaterile pentru proiectul de buget pentru 2013. Analiştii financiari se aşteaptă ca bugetul să fie aprobat în ciuda manifestărilor populare. Noul proiect conţine o serie de reforme agreate de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar.