O ZI LIBERĂ pentru ROMÂNI. Vezi cine va beneficia de ea şi în ce condiţii

Publicat: Marţi, 03 Iunie 2014 13:07 // Actualizat: Miercuri, 04 Iunie 2014 09:49 // Sursa: romaniatv.net

ZILE LIBERE 2014: Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege privind acordarea unei zile libere pe an părinţilor pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără ca această zi să fie plătită. Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 201 voturi 'pentru', 93 'împotrivă' şi 26 abţineri.

ZILE LIBERE 2014: Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat raport favorabil pentru proiectul de lege. Scopul propunerii legislative este de a asigura posibilitatea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai copilului să verifice periodic starea de sănătate a acestuia.

Părinţii au dreptul la liber pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente.

Citeşte şi: ROMÂNII vor avea încă O ZI LIBERĂ şi în ianurie. Vezi pentru ce

Proiectul de lege instituie în sarcina angajatorilor, fie că sunt din mediul public sau privat, obligaţia de acordare a zilei libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului pentru orice salariat ce îl solicită, prin rotaţie, fără a-i periclita activitatea, şi nu mai mult de 5% dintre angajaţi în acelaşi timp.

Potrivit proiectului de lege, cererea părintelui sau a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că în ultimul an celălalt părinte sau reprezentat legal nu a solicitat ziua liberă şi nici nu va solicita.

CALENDAR ORTODOX 2014: Când pică RUSALIILE. CE ZILE LIBERE au românii în acest an

Ziua liberă se va acorda pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 0 şi 18 ani, ulterior acesta urmând să prezinte acte doveditoare din partea medicului de familie a copilului, din care rezultă controlul medical efectuat.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an.

Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

În cazul în care niciunul dintre părinţi nu solicită ziua liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic.

Nerespectarea de către angajatori a prevederilor prezentei legi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. Sumele provenite din amenzi vor fi virate la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, potrivit actului normativ.

Proiectul de lege a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, PNL, PP-DD şi PC.

Senatul a adoptat în luna februarie proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

Calendarul zilelor libere în 2014:

CALENDAR ORTODOX 2014: Când nu se fac nunţi, când pică marile sărbători religioase

Rusalii

8 iunie - duminica
9 iunie - luni

Adormirea Maicii Domnului

15 august - vineri

Sfântul Andrei

30 noiembrie - duminica

Ziua Naţională a României

1 decembrie - luni

Crăciun

25 decembrie - joi
26 decembrie - vineri

ZILE LIBERE 2014. Ce minivacanţe vă puteţi planifica şi când pică Paştele, 1 mai şi Crăciunul

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 iun 13:17
...România se află la coada clasamentului din Europa, cu doar 13 sărbători legale. Citeşte şi O ZI LIBERĂ pentru ROMÂNI. Vezi cine va beneficia de ea şi în ce condiţii Source Article from ...
06 iun 11:55
...românii vor avea dreptul la şi mai multe zile libere. Pe lângă zilele considerate sărbători legale, românii cu copii vor beneficia de ...
1
EUR
4.7340
RON
17 Jul
noapte 15 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H