O ZIARISTĂ, un COMANDANT militar şi ACTIVIŞTI ucraineni au fost reţinuţi în Crimeea

Șapte cetățeni ucraineni, printre care activiști ai Euromaidan, jurnaliști și un comandant al unei unități militare, au fost reținuți duminică în diferite zone din Crimeea și apoi duși spre destinații necunoscute, informează luni agenția de presă Unian, citând Radio Svoboda, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
10 mart. 2014, 13:25
O ZIARISTĂ, un COMANDANT militar şi ACTIVIŞTI ucraineni au fost reţinuţi în Crimeea

Inițial, s-a crezut că o parte dintre ei s-ar putea afla la comandamentul militar din Sevastopol. Dar Aleksei Grițenko, unul dintre liderii AutoMaidan (aripa motorizată a mișcării de contestare din Ucraina), a scris luni — pe contul său de Facebook — că niciunul dintre ei nu se află la Sevastopol.

Printre aceștia figurează Elena Maximenko, jurnalistă la publicația Tyzhden, Ekaterina Butko, purtătoarea de cuvânt al Automaidanului, și Șura Riazanțeva, o rezidentă din Ialta. Ele se deplasau împreună, iar odată cu acestea a fost reținut și șoferul lor, Evgheni Rahno.

Cele trei femei au încercat să treacă în Crimeea venind dinspre Herson și au fost oprite la un punct de control de persoane în camuflaj din așa-numitele formațiuni de „autoapărare”, după cum a relatat un jurnalist al publicației ucrainene Glavkom, care a fost lăsat să treacă prin același punct de control. Se pare că în mașina lor s-au descoperit scrisori și produse alimentare — pentru militarii din unitățile blocate—, dar și steaguri ucrainene, potrivit Agerpres.

Duminică, la Bahcisarai (60 km de Simferopol, capitala Crimeii), colonelul Vladimir Sadovik, comandantul unei unități de militari ucraineni dislocată în peninsulă, a fost răpit de așa-numitele formațiuni de „autoapărare” din Crimeea. Ultima oară acesta fusese văzut la sediul partidului Unitatea Rusă. Atunci când un grup de militari a venit să ceară eliberarea comandantului lor, li s-a spus că el nu se află acolo.

Tot duminică, potrivit agenției Unian, au fost răpiți Andrei Șcekun și Anatol Kovalski, doi lideri ai comunității ucrainene din peninsulă. Reținerea lor ar fi fost autorizată de premierul Crimeii, Serghei Aksionov, președintele partidului Unitatea Rusă.