Oameni care trăiesc cu chipul altora. Cele mai uluitoare transplanturi de faţă din istorie FOTO

Franţuzoaica Isabelle Dinoire este prima persoană din lume care a suferit un transplant parţial de faţă, în 2005, după ce a fost desfigurată de propriul câine. Alte cazuri celebre sunt al americanului Richard Lee Norris, care timp de 15 ani a stat ascuns în casă, de unde ieşea doar noaptea, cu o mască pe figură, sau al americanului Dallas Wiens, cunoscut sub numele de "Omul fără Chip".

RomaniaTV.net
01 nov. 2012, 17:33

1. Richard Lee Norris

În vârstă de 37 de ani, Norris s-a împuşcat din greşeală în faţă, în 1997, piezându-şi nasul, buzele şi mobilitatea gurii. Timp de 15 ani el a trăit ascuns într-o locuinţă din Hillsville (Virginia) şi ieşea din casă doar noaptea, cu masca pe faţă.

Operaţia de reconstrucţie efectuată de chirurgii de la Maryland Medical Center a fost cea mai mare de acest gen din istoria medicinei, iar Norris şi-a recuperat 80% din funcţiile motorii pe partea dreaptă a feţei şi 40% pe partea stângă.

2. Isabelle Dinoire

Isabelle a fost desfigurată de propriul câine, un labrador, în timpul noptii, pe când ea dormea, cu ajutorul somniferelor. Se întâmpla în luna mai a anului 2005, iar ea a avut nevoie de grefe la nas, buze şi bărbie. Ea este prima persoană din lume care a suferit un transplant parţial de faţă, operaţia fiind efectuată de medicii de la Centre Hospitalier Universitaire Nord, din Amiens.

3. Dallas Wiens

Dallas Wiens este primul american care a suferit un transplant total de faţă, operaţia fiind efectuată timp de o săptămână de chirurgii de la Brigham and Women’s Hospital şi încheiată pe 14 martie 2011. Pe 13 noiembrie 2008, în timp ce vopsea o biserică, americanul, pe atunci în vârstă de 23 de ani, a suferit un accident cumplit în urma căruia şi-a pierdut faţa: a atins cu capul un fir de înaltă tensiune, care i-a ars total chipul.

Pentru a-i salva viaţa, medicii au trebuit să-i îndepărteze aproapă toată faţa, de la nas până la dinţi. Anul trecut el a devenit primul american care a beneficiat de un transplant complet de faţă, fiindu-i ataşat chipul unei persoane aflată în moarte clinică.

4. Connie Culp

Connie Culp, o americancă în vârstă de 46 de ani, din Ohio, a fost împuşcată în cap de soţul său, glonţul mutilându-i chipul. I-au fost afectate buza de sus, nasul, cerul gurii, un ochi şi ambii obraji. A îndurat 30 de operaţii, şi-a recuperat funcţiile motorii în proporţie de 80% şi spune că tot îl mai iubeşte pe soţul său, care a primit doar 7 ani de închisoare.

5.Pascal Coler

Francezul Pascal Coler era cunoscut drept Omul-Elefant, din cauza unei tumori uriaşe care i-a deformat faţa. În anul 2008, chirurgul francez Laurent Lantieri i-a făcut un transplant complet de faţă, folosind chipul unui pacient decedat.

6. Li Guoxing

Li, un vânător din minoritatea etnică Lisu, din provincia Yunnan (sud-estul Chinei), a fost desfigurat de un urs, iar medicii chinezi l-au pregătit timp de doi ani pentru operaţie. Intervenţia a avut loc în primăvara anului 2006, a durat 18 ore, şi i-a fost dat chipul unui tânăr de 25 de ani mort într-un accident de circulaţie.

7. Ugar Acar

Ugar (19 ani) este prima persoană din Turcia care a primit un transplant de faţă, după ce chipul său a fost ars într-un incendiu care a distrus casa familiei sale, pe când el avea doar o lună. Donatorul său este un bărbat de 45 de ani.