Oameni de afaceri: Măsurile din noul program de guvernare arată situaţia disperată a bugetului şi creează senzaţia de ţară în criză

Noile măsuri fiscale prevăzute în noul program de guvernare reflectă o adevărată disperare privind situaţia colectării la buget şi creează senzaţia de ţară în criză, au declarat vineri oamenii de afaceri din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

30 iun. 2017, 10:43
Oameni de afaceri: Măsurile din noul program de guvernare arată situaţia disperată a bugetului şi creează senzaţia de ţară în criză

Oamenii de afaceri spun că schimbarea de percepţie vine după o perioadă în care România a avut o imagine de ţară cu cea mai înaltă creştere economică din Europa, fiind considerată un adevărat tigru economic al Europei.

“Prin introducerea acestor măsuri, pe care nu le comentăm în prezent de fond, ci comentăm senzaţia de criză şi panică pe care o creează introducerea unor astfel de măsuri, începând de la impozitul pe gosodării, acum impozitul pe cifra de afaceri, şi asta după ce s-au introdus nişte modificări structururale prin legea salarizării unitare. Aceste lucruri reflectă o adevărată disperare privind situaţia colectării la buget şi situaţia deficitului bugetar”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.

Oameniide afaceri subliniază că guvernul actual le oferă senzaţia de impovizaţie.

“Am trăit ieri chestiunea cu fondurile de pensii. Unii anunţau că fondul de pensii se naţionalizează şi alţii că este o prostie”, a completat Pogonaru.

Ministrul desemnat pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, a făcut joi o primă declaraţie în care arăta că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.

Ulterior, premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, după discursul susţinut în plenul camerelor reunite înaintea votului de învestire a Cabinetului său, că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi că va avea o discuţie pe acest subiect cu ministrul Finanţelor, cel care a făcut anunţul referitor la desfiinţare.

Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat tot joi, la Parlament, că desfiinţarea Pilonului II de pensii este „o prostie”.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, omul de afaceri Dragoş Anastasiu a spus că atât măsurile în sine, cât şi modul de comunicare creează panică şi au un efect imediat negativ asupra populaţiei.

“Atrag atenţia asupra cursului valutar, atrag atenţia la ce s-a întâmpla ieri pe bursă, atrag atenţia la lipsa invesţiilor care va duce la lipsa locurilor de muncă. Acesta este un cerc vicios. Toată lumea trebuie să înţeleagă că nu trebuie să dăm în calul care trage la căruţă, deoarece acel cal se desprinde şi lasă căruţa acolo”, a spus Anastasiu.

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.

Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, mai ales cele aflate la început de drum, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate de PSD prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană.