Oameni răpiţi din gări, abuzaţi şi ţinuţi ca sclavi în Maramureş. Cazul a intrat în atenţia DIICOT

Cinci bărbaţi din Maramureş sunt acuzaţi că, timp de un an, au sechestrat mai multe persoane pe care le obligau să muncească până la epuizare. Victimele erau răpite din gări şi ţinute în condiţii improprii, în încăperi încuiate cu lacăt. Pentru a le determina să muncească, victimele erau suspuse abuzului fizic şi psihic, li s-au confiscat actele şi telefoanele mobile, nefiindu-le permisă interacţiunea cu alte persoane.

RomaniaTV.net
04 iun. 2020, 13:22

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş au efectuat un număr de două percheziţii domiciliare pe raza teritorială a localităţii Bozânta Mică, judeţul Maramureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane, a transmis, joi, DIICOT.

Procurorii au precizat că, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, care a exploatat persoane vulnerabile (cu handicap psihic, ori fără adăpost care nu se pot întreţine singure şi nu au resurse de subzistenţă), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală.

Oamenii erau racolați din gara din Baia Mare. Victimele erau supuse la acte de violenţă fizică şi ameninţări, înfometate şi sechestrate.

„Membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu. Ulterior, după ce victimele ajung la domiciliile membrilor grupării, aceştia exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective (reţinându-li-se ilegal actele de identitate, telefoanele mobile – pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autorităţile – şi sechestrându-i în diverse anexe gospodăreşti ale căror uşi de acces sunt încuiate de către membrii grupării cu lacăte)”, a mai transmis DIICOT.

Poliţia Română a precizat că în cauză sunt cercetaţi cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 56 de ani.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare, într-una dintre încăperile unei gospodării a fost găsită sechestrată o persoană de sex masculin.

„Acesta era încuiat sub lacăt într-o încăpere din gospodăria inculpatului încă din data de 01.06.2020, fiind răpit şi adus prin metodele menţionate de către membrii grupării infracţionale, care începuseră astfel să-şi „refacă” stocul de sclavi”, a mai transmis DIICOT.

Procurorii au reuşit până acum să probeze activitatea infracţională a grupării cu privire la aceleaşi fapte săvârşite asupra altor patru persoane.