Oamenii care au pe mână peste 10.000 de miliarde de euro se strâng la Bucureşti

La Bucureşti va avea loc, în iunie 2014, reuniunea anuală a Asociaţiei Europene a Administratorilor de Fonduri de investiţii (EFAMA). Asociaţia reprezintă interesele firmelor de investiţii şi a peste 36.000 de fonduri de investiţii mutuale din 26 de ţări europene, cu active de peste 7,7 trilioane de euro, printre care şi cele din România.

26 ian. 2012, 13:33
Oamenii care au pe mână peste 10.000 de miliarde de euro se strâng la Bucureşti

Acestora li se adaugă alte peste 17.000 de fonduri de investiţii, administrate de membrii EFAMA , cu o avere netă de 2,2 trilioane de euro.

 

Administratorii români de investiţii, grupaţi în asociaţia autohtonă AAF, membră a EFAMA, au reuşit să convingă organizaţia paneuropeană argumentând cu progresele din ultima vreme. Numărul de investitori au crescut cu 160% în ultimi trei ani, până la aproape 234.000, iar activele nete administrate în fondurile de investiţii mutuale din România au sporit de 8,4 ori, până la 7,86 miliarde de lei. Fără fondurile străine vândute la noi, cele excluiv româneşti aveau active de 6,78 miliarde de lei (1,57 miliarde de euro) la 31 decembrie.

 

Pe de altă parte, firmele grupate în AAF (Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România) au devenit foarte active şi la nivel regional prin vocea acesteia. „Piaţa de la noi nu are încă anvergura necesară pentru ca Europa să reacţioneze imediat la ceea ce spunem şi de aceea am lansat o iniţiativă de reprezentare regională, sub egida EFAMA, care grupează 9 ţări central şi est europene“, a spus Dragos Neacşu, preşedintele AAF.

 

Valoarea activelor nete ale fondurilor mutuale româneşti abia a juns la 1% din PIB, în vreme ce media regională este cde circa 4%.