Oamenii de ştiinţă au lansat proiectul descifrării genomului tuturor speciilor de pe Terra

Cercetătorii au lansat joi un proiect ambiţios care are drept obiectiv descifrarea genomului tuturor celor 1,5 milioane de specii complexe cunoscute de pe Terra, termenul de finalizare a proiectului fiind de zece ani, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Romania TV
01 nov. 2018, 18:21
Oamenii de ştiinţă au lansat proiectul descifrării genomului tuturor speciilor de pe Terra

Earth BioGenome Project (EBP) este ”următorul proiect ambiţios din domeniul biologiei” după Human Genome Project, un demers care a costat 3 miliarde de dolari, s-a desfăşurat timp de 13 ani şi a fost finalizat în 2003.

Potrivit estimărilor, EBP va costa 4,7 miliarde de dolari şi ”va crea, la final, o nouă bază în biologie prin intermediul căreia vor putea fi găsite soluţii pentru păstrarea biodiversităţii şi sprijinirea societăţilor umane”, a spus Harris Lewin, profesor la Universitatea din California, Statele Unite, şi preşedintele proiectului EBP.

”Realizarea hărţii, a modelului… va fi o sursă imensă pentru noi descoperiri, înţelegerea regulilor vieţii, mecanismului evoluţiei, unor noi abordări în problema conservării speciilor rare şi în pericol de dispariţie şi… noi resurse pentru cercetătorii din domeniul agricol şi medical”, a precizat profesorul în cadrul unei întâlniri cu presa la Londra.

Iniţiativa va atrage demersuri de cercetare importante din întreaga lume, printre care un proiect american care vizează descifrarea codului genetic a 66.000 de vertebrate, un proiect chinez de secvenţiere genetică a 10.000 de plante şi Global Ant Genomes Alliance, care are în plan descifrarea codului genetic a circa 200 de specii de furnici.

Volumul datelor biologice colectate va fi la nivelul ”exascale” (un miliard de miliarde), superior celor arhivate de Twitter, YouTube sau totalitatea datelor astronomice.

Jim Smith, directorul ştiinţific al organizaţiei Wellcome Trust, spune că proiectul va reprezenta ”o sursă de inspiraţie la nivel internaţional” şi, în mod asemănător cu Human Genome Project, iniţiativa are potenţialul de a transforma cercetarea din domeniul sănătăţii şi a bolilor.

„De la natură vom putea înţelege modalitatea de dezvoltare de noi tratamente pentru boli infecţioase, identificarea medicamentelor care pot încetini procesul de îmbătrânire, generarea unor noi abordări de a obţine hrana omenirii sau crearea unor noi biomateriale”, a spus acesta la întâlnirea cu presa.

Până în prezent, au fost descifrate genomurile a mai puţin de 3.500 de specii complexe, echivalentul unui procent de doar 0,2%. Mai puţin de o sută dintre acestea au fost realizate ca ”genom de referinţă”, utile cercetătorilor pentru a le accesa şi a învăţa din studiul acestora.

Obiectivul EBP este de a adăuga mii de alte genomuri de referinţă, care vor revoluţiona, potrivit oamenilor de ştiinţă, modalitatea de înţelegere a biologiei şi a evoluţiei, vor creşte eforturile de conservare şi protejare a biodiversităţii.

Lewin spune că semnele unei rapide scăderi a biodiversităţii şi creşterea numărului de specii aflate în pericol de dispariţie sau extincţie îndreptăţeşte urgenţa proiectului.

„Este neapărat nevoie să catalogăm acum viaţa de pe planeta noastră”, a spus acesta. „Vom face acest lucru, nu pentru că este uşor, ci pentru că este dificil şi pentru că este important”.

DailyBusiness
Toleranță ZERO pentru absențele nemotivate ale medicilor din spitalele publice
Spynews
După valul de caniculă, a fost emis cod galben de inundații în România. Ce zone sunt vizate
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, anunț surprinzător pentru fani! Toți au rămas cu gura căscată! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Mihai Voropchievici anunță runa pentru luna iulie 2025. Previziuni pentru români: „Schimbări în toate direcțiile”
Capital.ro
Am pierdut idolul unei generații. A fost un cântăreț și actor cu talent până la cer: „A părăsit această lume ținându-mă de mână”
Playtech.ro
Cât costă renovarea unui apartament de trei camere? Cum să nu depăşeşti bugetul alocat
DailyBusiness
CNPP schimbă formula de calculare a vechimii de muncă pentru ieșirea la pensie
Adevarul
Medicamentul la care pacienții renunță pentru că „afectează ficatul”. Medic: „Adevărul este exact invers”
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Brad Pitt, prădat de hoți! Mai multe persoane au intrat pe geam și i-au furat lucruri din casă
Spynews
Cine poate beneficia de ajutorul financiar la plata facturilor la energie electrică. Se va acorda un tichet electronic în valoare de 50 de lei
Evz.ro
Animalul ciudat adus în România de Ceaușescu. Câte exemplare mai există
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
O mai ții minte pe Ada Nechita? Cum arată la 41 de ani una dintre cele mai frumoase handbaliste din istoria României
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul lui Liviu, tânărul de 18 ani care a murit după ce a fost lovit de fulger. La ce era conectată vioara acestuia
Cancan.ro
Alimentul pe care nu trebuie să îl mai cumpărăm vreodată, potrivit lui Piedone. Majoritatea Românilor îl consumă zilnic, dar șeful ANPC l-ar interzice
Playsport.ro
De ce să lași un pahar și o bucată de hârtie în chiuvetă când pleci în vacanță? Este cel mai...
Capital.ro
Cum arată Elena Udrea după anii petrecuți în închisoare. Fotografia care face valuri (FOTO)
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Campionul român care s-a iubit cu fosta parteneră a lui George Clooney a înșelat-o
stirilekanald.ro
Și-a ucis soția cu sânge rece, după care a plecat „zâmbind”. Victima își plimba fiul de doar 7 luni în momentul în care criminalul i-a luat viața
Se taie sporurile de la 1 iulie 2025! Bugetarii vor primi mai puțini bani
MediaFlux
Cad primele capete. Unde lovește întâi Ilie Bolojan
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai comice lucruri din lumea în care trăim: sau cum să râzi fără să știi dacă plângi