Oamenii de ştiinţă avertizează asupra virusului care ar putea provoca o nouă pandemie: „Ar putea încetini semnificativ procesul de dezvoltare a unui nou vaccin”

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra virusului care ar putea provoca o nouă pandemie. Doi cercetători de la Scripps Research Institute (Statele Unite) au cerut agenţiilor de sănătate să investească în dezvoltarea vaccinurilor.

15 feb. 2021, 09:02
Oamenii de ştiinţă avertizează asupra virusului care ar putea provoca o nouă pandemie: „Ar putea încetini semnificativ procesul de dezvoltare a unui nou vaccin”
Oamenii de ştiinţă avertizează asupra virusului care ar putea provoca o nouă pandemie

Oamenii de ştiinţă de la Scripps Research Institute (Statele Unite) solicită guvernelor să ofere „sprijin financiar semnificativ pentru proiectarea vaccinurilor pe bază de anticorpi care neutralizează în mare măsură”, potrivit unui articol publicat în revista științifică Nature, citat de DCNews.ro.

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra virusului care ar putea provoca o nouă pandemie

Citeşte şi Efectele teribile ale coronavirusului, unei femei i s-au amputat trei degete. Imagini de groază cum acţionează Covid FOTO

În urma cercetărilor, Dennis Burton și Eric Topol  au observat că dezvoltarea rapidă a vaccinurilor eficiente împotriva Covid-19 a fost posibilă datorită anumitor proprietăți ale virusului SARS-CoV-2, în special proteinei spike de pe suprafața virusului. Cu toate acestea, ei avertizează că virusul care va provoca următoarea pandemie „poate să nu fie o țintă atât de ușoară și ar putea încetini semnificativ procesul de dezvoltare a unui nou vaccin”.

„Chiar și SARS-CoV-2 ar putea fi mai problematic pentru vaccinuri din cauza apariției de noi variante ale virusului. Solicităm o abordare alternativă a pregătirii pandemice”,precizează cei doi în articolul publicat în revista ştiinţifică Nature.

Burton și Topol spun că anticorpii neutralizați pe scară largă reprezintă o cale promițătoare pentru dezvoltarea vaccinurilor și a terapiilor care s-ar putea adapta cu ușurință la virusurile pandemice nou apărute sau la cele care evoluează rapid pentru a eluda vaccinurile tradiționale.

Citeşte şi Oamenii de ştiinţă lucrează la un vaccin universal, care să neutralizeze toate tulpinile noului coronavirus

„Acești anticorpi ar putea fi folosiți ca medicamente de primă linie pentru a preveni sau trata virușii dintr-o anumită familie”, susțin aceștia.

Virușii care îngrijorează cel mai mult pentru viitoarele pandemii sunt cei care sunt „rezistenți”, adică cei care din cauza caracteristicilor lor biologice sunt dificil de tratat cu medicamente sau de prevenit cu vaccinuri. Exemplul extrem al acestui tip de virus este HIV, care poate rămâne în organism ani de zile, ascunzându-se de sistemul imunitar al gazdei.

„Aceste vaccinuri ar putea fi fabricate în avans și implementate înainte ca următoarea infecție emergentă să devină o pandemie. Cerem investiții acum în cercetarea de bază care să conducă la depozitarea vaccinurilor eficiente pe scară largă”, concluzionează Burton și Topol.