Oamenii lui Băsescu o distrug pe Udrea: „Unele afirmaţii ale Elenei Udrea sunt simple bârfe”

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate în mandatele lui Traian Băsescu a vorbit, pentru Q Magazine, despre motivațiile, sensul și efectele acuzelor aduse de Elena Udrea în spațiul public cu privire la sistemul de forță care ar conduce România.

04 feb. 2015, 16:40
Oamenii lui Băsescu o distrug pe Udrea: „Unele afirmaţii ale Elenei Udrea sunt simple bârfe”

În calitatea de consilier pe probleme de securitate, ați lucrat strâns și cu serviciile de informații și cu președintele Traian Băsescu. Cât de aproape de realitate și cât de aproape de fabulație sunt acuzele, sistemul descris de Elena Udrea în care serviciile de informații ar controla practic România?

În cei șase ani de activitate la Cotroceni, interacțiunea mea cu serviciile de informații a fost una oficială, instituțională. Am descoperit instituții de securitate națională competente în îndeplinirea atribuțiilor, acționând în limitele legii. Sigur, auzi bârfe prin piață, dar în marea lor majoritate nu erau de luat în calcul. În societatea românească, în ceea ce ține de activitatea serviciilor de informații este foarte multă mitologie.

În cei șase ani de activitate la Cotroceni, nu m-am intersectat cu situații precum cele descrise de doamna Udrea. Ele, dacă sunt adevărate, țin de o altă lume, paralelă celei tehnocratice, de stat, lumea politico-mediatică. Este o mare diferență între o lume și cealaltă. În prima se operează cu informații certe sau cu un grad mare de certitudine, cineva garantând pentru acuratețea lor. Deciziile de securitate națională nu se iau plecând de la poziții părtinitoare, cine pe cine amenință sau șantajează sau lucruri similare. În lumea politică, de unde vine și doamna Udrea, se operează primordial cu bârfe, zvonuri, intrigi, un stil complet diferit. Dacă ne uităm la afirmațiile doamnei Udrea, eu am bănuielile mele că unele ar putea fi adevărate, alte sunt convins, sunt doar bârfe.
Cred că este exagerat, de exemplu, să te consideri a fi un canal de informații alternativ pentru președinte, să te compari practic un un serviciu de informații, ținând cont de potențialul informativ al unei instituții, care în nici un caz nu se poate compara cu posibilitățile unei persoane. Desigur, poți să îi dai unele informații, să porți anumite discuții cu președintele, făcând parte din cercul de apropiați al său, inclusiv anumite informații pe care le ai numai tu. În definitiv, nici serviciile de informații nu sunt atotștiutoare, pentru simplu motiv că nu au suficiente resurse umane și financiare să monitorizeze tot, cum exagerat se apreciază.

Este o exagerare și să spui că serviciile controlează pe toată lumea sau că ele ar avea cea mai mare putere în România. În țara noastră puterea este foarte fragmentată, Președintele, premierul, președinții Camerelor, președinții de partid având propriile lor puteri. Au deasemenea mare putere instituțiile de mass-media și patronii lor. Repet, puterea  politică în România este foarte  fragmentată și asta este un lucru bun. Avem un rezonabil echilibru al puterilor.  În plus, acțiunea serviciilor este îngrădită prin propriul mod de organizare, prin lege, prin interactiunea cu  alte instituții și chiar îngrădiri reciproce ale serviciilor între ele.

Este o exagerare și să spui că serviciile controlează pe toată lumea 

De-a lungul timpului, au fost momente când președintele Traian Băsescu a acționat altfel decât ar fi trebuit sau ați căzut la consens în urma consultărilor, lăsându-vă senzația că au existat factori externi care au determinat modificarea acțiunii?

Președintele Traian Băsescu a fost un președinte competent și puternic, cu o  personalitate puternică, acest lucru nu poate fi negat. Dar chiar în aceste condiții, l-am văzut în cei șase ani cât am lucrat împreună, având limite în acțiunea sa politică, limite date de Constituție, de lege sau date de rezistența celorlalți actori politici. L-am văzut uneori în ipostaza mai puțin dorită de dânsul de a nu putea determina un anumit curs al acțiunii sale politice, de a nu putea face ce vroia. Sigur, a întins până la limită anumite atribuții constituționale, dar niciodată nu le-a depășit.

Modul în care Maior a trebuit să plece a fost nedrept 

Elena Udrea a vorbit despre o formă de putere ocultă care controlează România a instituțiilor de forță. Cine are cătușele și informații conduce țara?

Este păcat, că dupa atâția ani de eforturi, după atâtea succese profesionale, datorită unor interese de grup sau individuale se generează o imagine deformată, chiar falsă asupra activității serviciilor de informații, în special asupra SRI-ului, instituția cu o contribuție esențială la reușita campaniei anti-corupțe.

Acest lucru induce la nivelul instituțiilor un sentiment de nesiguranță sau chiar de frustrare profesională. Aceste instituții în care oamenii își fac treaba foarte bine sunt terfelite, sunt decredibilizate și se mătură pe jos cu ele. Oamenii care lucrează în acele instituții nu merită un astfel de tratament. Inclusiv modul în care George Maior a trebuit să plece de la comanda SRI a fost complet neelegant, abrupt  și nedrept, ținând cont de multiplele sale sucese profesionale.

Citeşte interviul integral pe Q Magazine