Oamenii peşterilor foloseau reţelele sociale: Rocile de granit, versiunile preistorice ale Facebook

Cercetătorii de la Cambridge studiază o "versiune preistorică a Facebook" pentru a afla mai multe despre viaţa cotidiană a strămoşilor noştri.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 08:59
Oamenii peşterilor foloseau reţelele sociale: Rocile de granit, versiunile preistorice ale Facebook

Oamenii de ştiinţă analizează mii de imagini descoperite în două situri cu plăci de granit, fiecare de mărimea unui teren de fotbal.

Arheologii cred că siturile erau o formă de „reţea socială” preistorică, folosită de triburile din Epoca de Bronz pentru a comunica unii cu alţii.

Situl le oferea clanurilor diferite oportunitatea de a învăţa lucruri noi şi de a împărţi cu ceilalţi cunoştinţele lor asupra vânătorii şi a altor lucruri necesare pentru supravieţuire.

Cercetătorii cred că omul antic a continuat să facă acelaşi lucru, să meargă în acelaşi loc, timp de mii de ani, pentru a desena şi a comunica, fiind un lucru reconfortant.

Arheologul de la Cambridge Mark Sapwell a folosit tehnologia de ultimă oră pentru a analiza diverse imagini, incluzând animale, oameni, bărci şi partide de vânătoare.

„La fel ca astăzi, oamenii voiau să fie legaţi unii de ceilalţi. Precum un status de pe Facebook invită oamenii să comenteze, aşa şi arta de pe roci pare să atragă „comentariile” desenate ale altor oameni preistorice„, spune Sapwell.

Cele două situri investigate, Zalavruga în Rusia şi Ndmforsen în Suedia, conţin circa 2.500 de imagini.

Cercetătorii au mai descoperit că o dată cu dezvoltarea artei preistorice, aceasta a început să fie „mobilă”, întrucât a fost găsită pe diverse instrumente, precum pe mânerele cuţitelor şi pe vase.

„Reţea socială” pe rocile de granit din Suedia

Comunicare pe roci, în Rusia