Oamenii vor putea călători în spaţiu cu un montgolfier

Un veritabil montgolfier spaţial pus la punct de compania World View este pe punctul de a-i permite oricui să călătorească în spaţiu din 2016, semnalează The Huffington Post, potrivit căruia cucerirea spaţială se mai democratizează un pic după ce numai staruri ca Ashton Kutcher sau Tom Hanks îşi puteau lua un bilet pentru a călători cu "SpaceShipTwo", al companiei Virgin Galactic.

07 iul. 2014, 10:45
Oamenii vor putea călători în spaţiu cu un montgolfier

Noul tip de aparat este cel puţin atipic. Construit în 2011, acest sistem compus dintr-un uriaş balon de heliu ataşat unei capsule va putea transporta şase pasageri şi se va putea ridica la o altitudine de aproape 32 de kilometri, în stratosferă, în circa două ore. Această distanţă va fi mai mult decât suficientă pentru a admira frumoasele rotunjimi ale Terrei, scrie Agerpres.

Balonul se umple cu heliu pe măsură ce urcă până ce atinge altitudinea dorită, apoi se dezumflă pe măsură ce coboară, iar la circa 15 kilometri distanţă de sol, o pânză de parapantă uriaşă intră în acţiune pentru a garanta o aterizare lină.

Oricât de incredibil ar părea, acest montgolfier a efectuat cu succes, recent, primul său zbor de încercare, după ce a obţinut acordul Agenţiei federale americane a aviaţiei în octombrie 2013. Chiar dacă sistemul pus la punct de World View nu transporta decât o placă de 204 kilograme în locul capsulei prevăzute, acest prim zbor este de bun augur pentru proiectele companiei.

World View va trebui să concureze totuşi cu un „peşte mare”, Virgin Galactic, companie de turism spaţial lansată în 2004 de Richard Branson, care tocmai a obţinut undă verde din partea Agenţiei federale americane a aviaţiei pentru a transporta turişti în spaţiu.

Dacă aparatul „SpaceShipTwo” al lui Richard Branson şi-a găsit deja clienţii, printre care Justin Bieber şi Leonardo Di Caprio, montgolfierul companiei World View are un argument solid: preţul. În timp ce Virgin Galactic propune zboruri pentru 250.000 dolari, cele ale World View nu vor costa „decât” 75.000 dolari, ceea ce promite să extindă cucerirea spaţială pentru un public mai „modest”.

Pe de altă parte, dacă „SpaceShipTwo” va avea capul printre stele la aproape 100 de kilometri altitudine pentru o durată totală a călătoriei de circa trei ore, montgolfierul va propune o experienţă mai puţin ambiţioasă ca distanţă faţă de Terra însă mai lungă, întrucât călătoriile vor dura între cinci şi şase ore.

Totuşi, cei aproximativ 650 de clienţi ai companiei de turism spaţial a lui Richard Branson vor putea profita de acest voiaj ieşit din comun de la sfârşitul anului 2014, în timp ce primele zboruri turistice propuse de World View nu sunt aşteptate înainte de 2016, adaugă The Huffington Post.

Citeşte şi Cum se vede Pământul din spaţiu: Imagini transmise ÎN DIRECT de pe Staţia Spaţială Internaţională VIDEO