Oana Florea, despre SMS-ul trimis din greşeală presei: Este vina mea. Nu e nimic acolo de care să mă ruşinez

Oana Florea, şefa Comisiei care anchetează alegerile prezidențiale din 2009 le-a trimis din greşeală jurnaliștilor un SMS destinat doar ei de către un consilier PSD. SMS-ul conţinea indicaţii despre cum trebuie prezentate concluziile raportului de activitate al forului pe care îl conduce. Oana Florea nu consideră o tragedie gafa.

RomaniaTV.net
07 sept. 2017, 08:16
Oana Florea, despre SMS-ul trimis din greşeală presei: Este vina mea. Nu e nimic acolo de care să mă ruşinez

SMS-ul trimis conţinea indicaţii pentru Oana Florea privind felul în care trebuie prezentate concluziile raportului comisiei de anchetă.

„Punctul de interes al raportului pentru ziariști va fi la constatări. De refuzul procurorilor s-a tot discutat, propunerile legislative nu sunt interesante pentru public, breaking news va fi că Băsescu&Co au fraudat alegerile. Tu îți faci datoria să prezinți activitatea, să detaliezi din raport, că așa trebuie. Dar nu te atașa prea mult de propuneri în fața presei, astea sunt detalii de bucătărie parlamentară. Finalitatea și utilitatea muncii tale și a comisiei pe care o conduci stă în constatările anchetei. Trebuie să pui accent pe aceste rezultate, pentru că refuzurile lui Kovesi v-au dat o aură de incapacitate și inutilitate, se precizează în mesajul trimis din greşeală jurnaliștilor.

Oana Florea a explicat, pentru Digi24, că a fost vorba de o eroare.

„Este un mesaj absolut privat, în zăpăceala zile de astăzi, fără să vreau, l-am lipit de sinteza raportului pe care l-am trimis. Este vina mea, este un mesaj de la un consilier care m-a încurajat, îmi dădea ultimele sfaturi înainte să intru în conferinţă de presă. E bine să pui mai mult accentul pe treaba aia că aia ar fi de interes, aia nu e aşa de mare interes, o poți da în concluzii scrise şi să le citească cine are nevoie. Nu consider că e nimic acolo de care să mă ruşinez sau să mă feresc. E un consilier care a lucrat şi el aici, la comisia de anchetă, la redactarea raportului, la sinteză. Am observat că l-am trimis din greşeală, chiar m-am gândit că este un mesaj privat şi teoretic nu ar trebui să fie publicat, dar şi dacă ar fi publicat, este perfect în regulă. M-am gândit că e posibil ca cei care l-au primit, în dorinţa lor de a face lucrurile de senzaţie, să nu inducă lumea în eroare că cineva mai de sus îmi spune mie ce să fac în conferinţă de presă, că nu e cazul”, a spus Oana Florea.

Modul în care a fost prezentat raportul arată că indicaţiile au fost urmate.

„Comisia a constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acţiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege”, se arată în concluziile raportului Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009. De asemenea, membrii comisiei au concluzionat că „amploarea acţiunilor a fost de natură a schimba rezultatul alegerilor.

În document se mai precizează că raportul va fi trimis către instituţiile competente „pentru ca acestea să acţioneze potrivit competenţelor legale”.

Citeşte şi: Comisia de anchetă: Băsescu şi Boc au favorizat fraudarea alegerilor în 2009. Premierul a convocat şedinţă „noaptea ca hoţii”