Oana Zăvoranu ar putea avea probleme. Ce spun medicii

Pornind de la situația Oanei Zăvoranu, conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgență și toxicologie, atrage atenția că suicidul și tentativele suicidare ca reacție la decesul unei persoane apropiate trebuie tratate serios. În cazul actriței, n-ar mai trebui să ia niciun medicament fără rețetă și să consulte urgent un psiholog sau un psihiatru.

RomaniaTV.net
22 apr. 2015, 13:26
Oana Zăvoranu ar putea avea probleme. Ce spun medicii

Potrivit specialistului, „sindromul depresiv reactiv, așa-numita «depresie de doliu», asociat consumului unui cocktail de sedative, ca în cazul Oanei Zăvoranu, poate duce oricând la un sfârșit tragic fie prin potențarea și cumularea efectelor toxice, fie printr-o tentativă suicidară. În astfel de situații, familia, anturajul și asistența psihologică de suport au rol determinant”, a spus Tudor Ciuhodaru, potrivit ziarulring.ro.

Citeşte şi GROAZNIC. Care au fost ultimele cuvinte ale Oanei Zăvoranu către mama sa

Poate suferi tulburări cardiace, comă și deces

„Depresia de doliu” e o reacție normală de apărare a organismului, susține Ciuhodaru. „Am foarte mulți pacienți care ajung la urgență în urma asocierii acestei reacții de doliu cu cocktailurile medicamentoase. Când medicamentele nu sunt eliberate pe bază de rețetă, sunt folosite abuziv și sunt asociate în doze neconforme recomandărilor medicale, iar atunci apar complicații severe: depresii respiratorii, tulburări cardiace, comă și chiar deces. Există însă și reacția depresivului care când primește anxiolitice, hipnotice sau sedative, pentru a-l liniști pentru moment – devine agresiv și autoagresiv și recurge la gesturi suicidare. Într-o astfel de situație ar fi normal să existe atât suportul anturajului și al familiei, cât și cel al psihologului și, eventual, tot ce se administrează ca medicament să fie sub indicația doctorului”, explică medicul.

Cei cu antecedente sunt mai predispuși

Riscul sinuciderii în depresia de doliu e mai mare în cazul celor care au avut deja astfel de tentative? „Am monitorizat reacțiile suicidare ale pacienților ajunși la serviciul de urgență și există un mecanism de învățare. Cei cu tentative în familie, cei care au propriile tentative, cei care au un istoric familial agitat pe această problemă au un risc crescut față de ceilalți de a recurge la o astfel de tentativă. Statistic, 80% din cazurile de suicid ar putea fi prevenite pentru că există modificări comportamentale, există semnale de alarmă, apar izolarea și discursul potențialului suicidar. Riscurile de repetare a gestului suicidar cresc de șapte-opt ori pentru cei cu antecedente. Am avut pacienți cu 15 tentative de sinucidere în contextul depresiei de doliu”, spune Ciuhodaru.

Citeşte şi Oana Zăvoranu face acuzaţii grave. Vezi ce s-a întâmplat cu bunurile Mărioarei Zăvoranu

„Din punct de vedere psihiatric, sunt urgențe”

Medicul recunoaște însă că pacientul nu poate fi ajutat cu forța. „Familiile românești consideră tabu aceste probleme și nu se merge la psiholog și la psihiatru pentru că acest lucru e considerat o rușine și atrage un stigmat asupra rudelor. Am recomandat ca aceste cazuri să fie considerate urgențe și din punct de vedere psihiatric, și psihologic, iar toți pacienții care recurg la o tentativă suicidară să aibă un consult de acest gen. Legal însă, n-ai cum să impui nimănui care a avut o tentativă de sinucidere să consulte un psihiatru sau un psiholog”, a mai spus Ciuhodaru.

Nici banii moșteniți nu o pot „vindeca” pe actriță

O moștenire uriașă poate fi motivul pentru a renunța la orice gând sinucigaș? „Nu există nicio legătură între nivelul economic și social și gestul suicidar, uneori chiar îl potențează. Din contră, acesta apare în special la marii bogați ai lumii, și nu neapărat în contextul unei prăbușiri financiare. Există o influență a anturajului, a situațiilor, a nivelului de educație, a credinței… A cincea poruncă zice să nu ucizi și, in extenso, să nu te sinucizi. Culmea e că mulți care recurg la suicid se declară credincioși”, a explicat Ciuhodaru.