Obama a vizitat alături de familie insula Goree, simbol al comerţului cu sclavi din Africa

Preşedintele american Barack Obama a vizitat joi Goree, insula simbol a comerţului cu sclavi din largul Dakar, o etapă încărcată cu emoţii în compania soţiei sale Michelle şi a celor două fiice, care, a declarat el, i-a "acordat mai multă motivaţie pentru a apăra drepturile Omului", relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
28 iun. 2013, 05:56
Obama a vizitat alături de familie insula Goree, simbol al comerţului cu sclavi din Africa

„Este o mărturie a ceea ce se poate întâmpla când nu suntem destul de vigilenţi în apărarea drepturilor Omului”, a declarat Obama, după ce a vizitat pe insulă casa sclavilor şi faimoasa sa uşă de „fără întoarcere” care se deschide spre Oceanul Atlantic.

De acolo plecau spre America miile de africani cumpăraţi de pe teritoriul lor.

„Este un moment foarte puternic”, a afirmat Obama, adăugând: „Evident, pentru un african-american, un preşedinte african-american, a avea posibilitatea să vizitezi această locaţie, cred, îmi acordă mai multă motivaţie pentru a apăra drepturile în toată lumea”.

Barack Obama, un metis al cărui tată era kenyan, a fost însoţit la Goree de soţia sa Michelle, o descendentă a sclavilor, şi de fiicele lor Malia şi Sasha.

Înaintea sa, predecesorii săi Bill Clinton şi George W. Bush au fost de asemenea în 1998 şi în 2003 pe insula Goree, oprire obligatorie pentru toţi vizitatorii de marcă de la Dakar.

Astăzi aflat în agonie într-o clinică din Pretoria, Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, primul preşedinte negru al Africii de Sud din 1994 până în 1999, a vizitat şi el insula la un an după eliberarea sa în 1990 din închisorile regimului rasist al apartheid unde a petrecut 27 de ani.

Goree şi casa sclavilor sunt renumite ca fiind punctul de plecare pentru numeroşi sclavi negri încătuşaţi şi transportaţi cu navele către America timp de mai multe secole.

Insula este situată la patru kilometri de Dakar şi în pofida unei controverse privind numărul de sclavi care au tranzitat-o, aceasta rămâne un simbol al comerţului cu sclavi şi atrage în fiecare an mii de vizitatori.