Obama l-a avertizat pe Putin că riscă accentuarea izolării internaţionale a Rusiei

Barack Obama i-a cerut vineri lui Vladimir Putin 'să atenueze tensiunile din Ucraina', în caz contrar izolarea Rusiei pe plan internaţional s-ar putea accentua, a declarat consilierul adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui american, Ben Rhodes, citat de agenţiile AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
06 iun. 2014, 18:31
Obama l-a avertizat pe Putin că riscă accentuarea izolării internaţionale a Rusiei

Cei doi şefi de stat au avut în Franţa o discuţie informală de circa 10-15 minute în marja ceremoniilor dedicate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia.

În timpul acestei scurte întrevederi, ‘preşedintele Obama a menţionat clar că dezescaladarea tensiunilor în Ucraina depinde de recunoaşterea de către Rusia a preşedintelui ales al Ucrainei, de sistarea sprijinului pentru separatiştii din estul acestei ţări şi de oprirea traficului de arme şi echipamente’ la frontiera ruso-ucraineană, a indicat oficialul citat.

Dacă Moscova ‘nu va lua astfel de hotărâri, atunci acest lucru nu va face decât să accentueze izolarea ei pe plan internaţional’, a avertizat el.

În schimb, ‘dacă Rusia profită de oportunitatea de a recunoaşte şi de a colabora cu noul guvern de la Kiev, preşedintele Obama a indicat faptul că ar putea fi găsite soluţii pentru diminuarea tensiunilor’, a adăugat Ben Rhodes.

Acesta din urmă a mai menţionat pe de altă parte că şeful statului american a luat notă de angajamentul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko de a continua reformele în direcţia asigurării respectării drepturilor şi intereselor tuturor ucrainenilor.