Obama: Susţin acordul privind Iranul. Şi îmi reafirm angajamentul ‘sacru’ faţă de securitatea Israelului

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a exprimat sâmbătă susţinerea faţă de recentul acord privind programul nuclear al Iranului, transmite duminică EFE, citată de Mediafax. Liderul american consideră acest acord ca fiind cea mai bună formă de a evita ca această ţară să dezvolte o armă atomică. În plus, el şi-a reafirmat angajamentul 'sacru' faţă de securitatea Israelului.

08 dec. 2013, 09:51
Obama: Susţin acordul privind Iranul. Şi îmi reafirm angajamentul ‘sacru’ faţă de securitatea Israelului

‘Vreau să fie foarte clar că nu există nimic în acest acord care să-i acorde Iranului dreptul de a îmbogăţi (uraniu)’, a spus Barack Obama, cu ocazia unui forum al Centrului Saban pentru Orientul Mijlociu, la Institutul Brookings din Washington.

Acordul la care au ajuns recent, la Geneva, Grupul 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania) şi regimul de la Teheran prevede suspendarea temporară a programului nuclear al Iranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale impuse acestei ţări. Israelul cere ca Iranul să nu poată îmbogăţi uraniu şi ca toate centrifugele sale să fie desfiinţate, condiţii care nu figurează în acord, potrivit aceleiaşi surse.

Referitor la negocierile de pace dintre israelieni şi palestinieni, reluate în luna iulie, Barack Obama s-a arătat destul de optimist, potrivit aceleiaşi surse.

‘Cred că, în următoarele luni, este posibil să se ajungă la un proiect care să nu abordeze toate detaliile dar care să ne conducă în punctul în care toată lumea recunoaşte că este mai bine să se avanseze decât să se dea înapoi’, a pus acesta.

Potrivit preşedintelui Obama, ambele părţi au de luat ‘decizii dificile’ şi, în special, palestinienii trebuie să înţeleagă că ar fi necesară o perioadă de tranziţie pentru a nu apărea o situaţie similară celei din Fâşia Gaza, unde Hamas a preluat controlul.

În intervenţia sa în cadrul forumului Centrului Saban, secretarul de stat american John Kerry a reafirmat că SUA vor sprijini ‘totdeauna’ dreptul Israelului de a se apăra, precum şi necesitatea de a se acţiona cu ‘credinţa’ că pacea în Orientul Mijlociu ‘este posibilă’.

Pentru duminică, este prevăzută intervenţia în cadrul acestui forum a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, prin videoconferinţă.

VEZI SI:

John Kerry, la Chişinău: Statele Unite sunt alături de Republica Moldova