Obiceiul pe care Sofia Vicoveanca îl respectă cu sfinţenie la Paşte, încă din perioada copilăriei: „Aduce sănătate, putere de muncă şi bogăţie”

Sofia Vicoveanca este născută în Bucovina, unul dintre leagănele tradiţiei româneşti. Aşa că nu este de mirare că îndrăgita interpretă respectă cu sfinţenie tradiţiile specifice marilor sărbători creştine. De Paşte, spre exemplu, are un obicei de la care nu se abate nici în ruptul capului.

15 apr. 2022, 08:42
Obiceiul pe care Sofia Vicoveanca îl respectă cu sfinţenie la Paşte, încă din perioada copilăriei: „Aduce sănătate, putere de muncă şi bogăţie”

Obiceiul pe care Sofia Vicoveanca îl respectă cu sfinţenie la Paşte este cunoscut şi în alte zone ale ţării, nu doar în Bucovina. Îl practică încă din copilărie şi o ajută să fie sănătoasă, să aibă putere de muncă şi să nu ducă lipsa banilor.

Obiceiul pe care Sofia Vicoveanca îl respectă cu sfinţenie la Paşte

În dimineața de Paște, se pun un ou roșu și un bănuț, într-un castron cu apă neîncepută. Apoi, cu acel ou ud se dă pe față, pe ambii obraji, ca să fii roșie și sănătoasă ca oul roșu, apoi se dă pe față și cu moneda udă, ca să fii puternică și bogată ca bănuțul. După care, se ciugulește din cele sfințite la biserică, din bucate, și se trece la masă, la ce au pregătit gospodinele”, explică artista bucovineancă într-un interviu pentru ego.ro

Apa neîncepută este apa curată și neîntinată, plină de energie și purificată de vibrațiile benefice ale pământului și ale astrelor. este folosită în multe ritualuri pentru sănătate. Această apă se ia în primele clipe de după miezul nopţii fie dintr-o fântână, fie dintr-un izvor.

Citeste si Sofia Vicoveanca, amintiri dureroase din război: „Mama m-a luat în brațe și ne-am refugiat. Tata a rămas pe front. Ne-am regăsit după ani buni, nu l-am mai recunoscut”

Tradiţii de Paşte din Bucovina

Sofia Vicoveanca povesteşte cu plăcere despre tradiţiile şi obiceiurile respectate de bucovineni de Înălţarea Domnului.

Paștele este minunea Învierii, este cea mai mare și mai puternică sărbătoare. Să ne rugăm să ne aducă pace în lume, să ne păstrăm limba ascuțită. Să încercăm să ne vedem de ale noastre. Eu locuiesc la Suceava, aici încă se mai respectă postul și pregătirile dinaintea sărbătorii creștine.

Oamenii locului își curăță grădinile, casele, se postește, te împărtășești, se îngrijesc mormintele celor dragi, se face pomenire pentru cei plecați. Gospodinele își pregătesc coșul cu bucate, cu pască și cu ouă roșii, dar mai pun și ceva pentru animăluțe, într-un colțuc al coșului, ca să fie sfințite la biserică, puțină iarbă sau fân, ca să fie sănătoase”, a povestit îndrăgita artistă pentru sursa citată.

Citeste si Sofia Vicoveanca, secretul sănătăţii de fier. Ce face înainte de fiecare masă