Obiceiuri care îţi afectează creierul

Sedentarismul și consumul de băuturi alcoolice îți cresc riscul de boli neurologice, dar nu sunt singurii factori care le pot declanșa.

RomaniaTV.net
07 mai 2018, 07:33
Obiceiuri care îţi afectează creierul

Renunți adesea la masa de dimineață

Micul dejun este cea mai importantă masă de peste zi. Dacă începi să-ți faci un obicei din a nu mânca nimic până la prânz, nivelul de zahăr din sânge scade foarte mult. După ce te-ai odihnit peste noapte, ai nevoie să mănânci. În caz contrar, creierul nu primește substanțele nutritive necesare și, pe termen lung, pot apărea probleme de sănătate.

Dormi doar câteva ore pe noapte

Lipsa de odihnă sau un somn de o durată prea scurtă îți pot afecta sănătatea, forma fizică, starea de spirit. În timpul somnului, creierul stochează informații, amintiri, se dezvoltă, în cazul copiilor, face conexiuni după evenimentele negative, pentru luarea celor mai bune decizii pe viitor. Prin odihnă, întregul corp se regenerează, se eliberează de tensiuni, de stres.

Citeşte şi 7 feluri în care să-ţi păstrezi creierul în forma maximă

Faci exces de dulciuri

Zahărul se ascunde în multe dintre alimentele pe care le alegem zilnic. Dacă la acestea adăugăm unele foarte dulci, ca deserturile, mai ales pe acelea cumpărate aportul de zahar este foarte mare. Consumul în exces influențează negativ sistemul imunitar și în special procesul de asimilare a substanțelor nutritive, unele dintre ele esențiale pentru creier, precum vitaminele E, B12 și D3, antioxidanți, acizi grași esențiali (Omega-3). Nu poți renunța la dulciurile rafinate? Mănâncă puțină ciocolată amăruie, bogată în antioxidanți de care creierul are nevoie.

Te ridici de la masă cu o senzație de preaplin

Mâncatul peste măsură îngreunează digestia și te îngrașă. Are efecte negative și asupra creierului, deoarece obezitatea afectează funcțiile trunchiul cerebral și reduce capacitatea de concentrare.

Fumezi

Cel mai nesănătos obicei este cu siguranță fumatul. Îți poate provoca afecțiuni respiratorii și cardiace. În privința sănătății creierului, unele studii l-au indicat printre factorii care sporesc riscul de demență și Alzheimer.

Obiceiuri care previn bolile neurologice

– Faci sport frecvent, de 2-3 ori pe săptămână,
– Ieși adesea cu prietenii sau colegii,
– Pornești în excursii, drumeții, eviți sedentarismul,
– Îți ocupi timpul liber cu jocuri de memorie, sudoku, integrame,
– Încerci să faci mereu câte ceva în mod diferit sau să mergi într-un loc în care n-ai mai fost.

Află care sunt cele mai bune alimente pentru creier AICI