OBICEIURI dăunătoare care sunt de fapt SĂNĂTOASE. De ce E BINE să mănânci de pe jos

Obsesia pentru curăţenie şi dezinfecţie a dus la răspândirea alergiilor şi a bolilor autoimune. Antrenarea corespunzătoare a sistemului imunitar, inclusiv prin consumarea unor bucăţele de mâncare căzute pe jos, poate evita aceste efecte.

06 iun. 2014, 15:07
OBICEIURI dăunătoare care sunt de fapt SĂNĂTOASE. De ce E BINE să mănânci de pe jos

Puteţi să luaţi liniştiţi mâncarea scăpată pe jos şi să o mâncaţi sau să lingeţi suzeta bebeluşului înainte de a i-o da. Urmând aceste sfaturi, ne întărim sistemul imunitar şi putem evita apariţia alergiilor, este de părere prof. Graham Rook, un eminent specialst în microbiologie medicală şi imunologie la University College London.

Citeşte şi GREŞEALA pe care o fac 95% dintre oameni după ce ies de la toaletă

Sfaturile omului de ştiinţă au legătură cu aşa-numita „ipoteză a igienei”: obsesia occidentală modernă pentru curăţenie şi dezinfecţie a făcut ca oamenii să fie expuşi unui număr tot mai mic de germeni, iar în absenţa acestei expuneri în copilărie, sistemul imunitar nu mai este „antrenat” corespunzător şi poate ajunge să funcţioneze anarhic, scrie descopera.ro. Aşa s-ar explica incidenţa tot mai mare a astmului, a eczemei, a alergiilor alimentare, a alergiei sezoniere, precum şi a unor boli autoimune. Fenomenul este legat şi de menţinerea unui microbiom normal al corpului, o populaţie complexă şi diversă de microorganisme implicate esenţial în menţinerea stării de sănătate a organismului.

Într-o conferinţă susţinută în cadrul Cheltenham Science Festival, prof. Rook a afirmat că o metodă simplă de a menţine sistemul imunitar în formă bună este transferul de germeni între membrii familiei. Părinţii n-ar trebui să sterilizeze o suzetă căzută pe jos. Este suficient să lingă suzeta şi să i-o dea din nou copilului şi astfel îl ajută să îşi dezvolte, în gură şi intestin, o populaţie diversă de bacterii, care vor asigura funcţionarea corectă a sistemului imunitar şi îl vor proteja de boli alergice.

Citeşte şi De ce să nu foloseşti NICIODATĂ uscătoarele de mâini din toaletele publice

Alte sfaturi ale specialistului pentru antrenarea sistemului imunitar:

  • deţinerea unui câine, care aduce în gospodărie diferite bacterii „prietenoase”
  • sărutările între membrii familie, care transferă bacterii de la o persoană la alta
  • consumarea unor bucăţele de mâncare căzute pe jos
  • plimbările în natură
  • evitarea săpunurilor antibacteriene
  • alăptarea copiilor, deoarece laptele matern conţine bacterii benefice care ajută la formarea microbiomului intestinal al sugarului.

Cu toate acestea, prof. Rook spune că nu trebuie să cădem nici în cealaltă extremă şi să renunţăm cu totul la obiceiurile igienice.

Citeşte şi „Regula celor 5 secunde”, demonstrată ştiinţific. Concluzii surprinzătoare