Obiceiuri proaste căpătate în pandemie. Peste un milion de italieni s-au apucat de fumat în lockdown

Pandemia a schimbat în semnificativ obiceiurile italienilor privitoare la fumat. Dacă în aprilie numărul fumătorilor era mai mic comparativ cu ianuarie 2020, înainte de lockdown, în mai 2021 s-a înregistrat o creştere a numărului fumătorilor cu peste un milion.

01 iun. 2021, 15:42
Obiceiuri proaste căpătate în pandemie. Peste un milion de italieni s-au apucat de fumat în lockdown

Unu din trei tineri cu vârste între 14 și 17 ani a avut deja contact cu fumul de tutun și aproape 42% cu țigările electronice. Noile date referitoare la fumat provin dintr-un studiu al Institutului Superior de Sănătate, realizat în colaborare cu Institutul Farmacologic Mario Negri și au fost prezentate luni, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun.

Au fost efectuate trei sondaje pe un eșantion de 3.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, reprezentativ pentru populația italiană, în funcție de principalele variabile socio-demografice, în perioadele: ianuarie 2020 (pre-lockdown), aprilie 2020 (lockdown), noiembrie 2020 ( lockdown parțial), mai 2021 (redeschidere parțială).

Citeşte şi Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, îi îndeamnă pe români să renunţe la fumat în contextul pandemiei: „Este o perioadă deosebit de dificilă în privinţa sănătăţii”

„Un rol cheie în creșterea numărului fumătorilor a fost jucat de noile produse ale industriei (țigări cu tutun încălzit) și e-cigarettes. Utilizarea lor în Italia contribuie la începerea fumatului și la declinul consumului de țigări tradiționale, alimentând epidemia tabacică”, spune Roberta Pacifici, directorul Centrului Național pentru Dependență și Doping al ISS, preluat de Rador.

Studiul conluzionează că, în noiembrie 2020, 4,7% dintre persoanele care nu fumaseră niciodată țigări tradiționale, în aprilie (în timpul lockdown-ului ), au devenit fumători, ceea ce înseamnă peste un milion de persoane.

Citeşte şi Joe Biden face presiuni pentru reducerea nivelului de nicotină din ţigări. Produsele de fumat pe bază de mentol vor fi interzise total