Obiceiurile care îţi distrug imunitatea

Unii oameni se îmbolnăvesc mai greu, deși, la un moment dat, au fost înconjuraţi de colegi sau membri ai familiei doborâți de febră, tuse și nasuri înfundate. Alții beau un suc rece sau trec pe stradă pe lângă cineva bolnav și a două zi cad la pat. Diferența? Sistemul imunitar, la unii mai puternic, la alții slăbit. Cum știi din care categorie faci parte?

RomaniaTV.net
13 aug. 2012, 05:34
Obiceiurile care îţi distrug imunitatea

Studiile au dovedit că nu e de-ajuns să te speli pe mâini sau să eviți colegii bolnavi că să îți păstrezi sănătatea și că există obiceiuri surprinzătoare, cum ar fi certurile cu partenerul de viață și oră de culcare, care au un impact puternic asupra imunității tale. Iată cele mai nocive 10 obiceuri pentru sistemul imunitar, potrivit experților de la Prevention.com.
 
1. Nu socializezi destul
 
Prietenia are un efect miraculos asupra sistemului imunitar.
 
Cercetările arată că, cu cât avem mai puține prietenii acasă, la muncă sau în comunitate, cu atât suntem mai predispuși la îmbolnăviri, creierul nostru e inundat cu substanțe care provoacă anxietate și trăim mai puțin decât oamenii sociabili. Cercetătorii au monitorizat 276 de persoane cu vârste între 18 și 55 de ani și au descoperit că cei care aveau minim 6 relații apropiate cu alte ființe umane erau de 4 ori mai capabili să lupte cu virusurile care provoacă gripe și răceli.  

Ce să faci: Nu permite nebuniei de la muncă și oboselii să îți îndepărteze prietenii. Oprește-te pe la biroul unui coleg pentru câteva minute de discuție prietenească sau trimite mailuri și sms-uri prietenilor seară că să vezi ce mai fac, dacă n-ai timp de telefoane sau ieșiri.
 
2. Te simți deseori obosit
 
 Lipsă de somn are un puternic efect nociv asupra imunității
 
Un exemplu perfect ar fi studenții care se îmbolnăvesc după ce tocesc noaptea în sesiuni. Orele reduse de somn sunt asociate cu funcționarea slabă a sistemului imunitar și cu scăderea numărului de celule care luptă cu microbii. Cercetătorii au descoperit că bărbații care au dormit timp de o săptămâna doar 4 ore pe noapte au produs doar jumătate din cantitatea de anticorpi împotrivă gripei față de cei care au dormit între 7,5 și 8,5 ore pe noapte.
 
Ce să faci: Majoritatea dultilor au nevoie de 7 până la 9 ore de somn neîntrerupt pe noapte, însă cel mai bun indicator este felul în care te simți dimineață și în timpul zilei. Dacă te trezești obosit, nu dormi destul sau nu dormi bine.

3. Vezi totul în negru
 
Studiile arată că pesimiștii trăiesc mai puțin decât optimiștii. Când pesimiștii reușesc să adauge și o tentă mai luminoasă viziunii lor întunecate asupra lumii, nivelul lor de stres scade și sănătatea se îmbunătățește. Un studiu a arătat că studenții care și-au început semestrul plini de optimism, la jumătatea semestrului aveau mai multe celule T, care amplifică reacția imunitara, decât colegii lor care începuseră semestrul cu pesimism, iar celulele lor responsabile pentru uciderea germenilor erau mult mai puternice decât ale pesimiștilor.

 Un motiv ar putea fi că optimiștii au mai multă grijă de ei înșiși. Un alt motiv ar putea fi că stresul constant al pesimiștilor produce daune grave sistemului imunitar, cum ar fi transformarea celulelor a€œrazboinice” responsabile cu vânarea și uciderea germenilor, în a€œpacifiste”.
 
 Ce să faci: E greu să-ți schimbi personalitatea, însă încearcă să găsești în fiecare zi motive pentru că să te simți norocos. Oricât de siropos ar sună, încearcă să pornești o conversație la cină în familie, în care fiecare dintre voi să împărtășească două-trei lucruri bune care li s-au întâmplat în ziua respectivă, oricât de mărunte ar fi ele.
 
4. Îți înăbuși emoțiile
 
Cercetătorii spun că o discuție în contradictoriu constructivă cu partenerul tău de viață îți poate crește nivelul imunitar. 41 de cupluri fericite au fost rugate să discute timp de 15 minute despre o problemă din căsnicia lor. Savanții au detectat creșteri semnificative și bruște a tensiunii sanguine, a ritmului cardiac și a nivelului de celule albe, cu rol în funcția imunitara, toate aceste creșteri fiind similare cu beneficile observate în urmă exercițiilor fizice moderate. Însă secretul e să lupți cinstit: cuplurile care folosesc frecvent sarcasmul, insultele și umilirea au un nivel scăzut de celule care luptă cu virusurile, nivel mai ridicat de hormoni de stres și le ia cu 40% mai mult timp să își vindece o rană decât celor care reușesc să aibă certuri pozitive, care să nu afecteze afecțiunea dintre parteneri.
 
Ce să faci: Nu înăbuși ceea ce te deranjează. Oamenii cu personalități de tip D, care își ascund opiniile și emoțiile, au celule T, ucigașe de germeni mult mai puțin active decât ale celor care-și exprimă emoțiile.

Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.