Obiceiurile care îţi distrug imunitatea

Unii oameni se îmbolnăvesc mai greu, deși, la un moment dat, au fost înconjuraţi de colegi sau membri ai familiei doborâți de febră, tuse și nasuri înfundate. Alții beau un suc rece sau trec pe stradă pe lângă cineva bolnav și a două zi cad la pat. Diferența? Sistemul imunitar, la unii mai puternic, la alții slăbit. Cum știi din care categorie faci parte?
Romania TV
13 aug. 2012, 05:34
Obiceiurile care îţi distrug imunitatea

Studiile au dovedit că nu e de-ajuns să te speli pe mâini sau să eviți colegii bolnavi că să îți păstrezi sănătatea și că există obiceiuri surprinzătoare, cum ar fi certurile cu partenerul de viață și oră de culcare, care au un impact puternic asupra imunității tale. Iată cele mai nocive 10 obiceuri pentru sistemul imunitar, potrivit experților de la Prevention.com.
 
1. Nu socializezi destul
 
Prietenia are un efect miraculos asupra sistemului imunitar.
 
Cercetările arată că, cu cât avem mai puține prietenii acasă, la muncă sau în comunitate, cu atât suntem mai predispuși la îmbolnăviri, creierul nostru e inundat cu substanțe care provoacă anxietate și trăim mai puțin decât oamenii sociabili. Cercetătorii au monitorizat 276 de persoane cu vârste între 18 și 55 de ani și au descoperit că cei care aveau minim 6 relații apropiate cu alte ființe umane erau de 4 ori mai capabili să lupte cu virusurile care provoacă gripe și răceli.  

Ce să faci: Nu permite nebuniei de la muncă și oboselii să îți îndepărteze prietenii. Oprește-te pe la biroul unui coleg pentru câteva minute de discuție prietenească sau trimite mailuri și sms-uri prietenilor seară că să vezi ce mai fac, dacă n-ai timp de telefoane sau ieșiri.
 
2. Te simți deseori obosit
 
 Lipsă de somn are un puternic efect nociv asupra imunității
 
Un exemplu perfect ar fi studenții care se îmbolnăvesc după ce tocesc noaptea în sesiuni. Orele reduse de somn sunt asociate cu funcționarea slabă a sistemului imunitar și cu scăderea numărului de celule care luptă cu microbii. Cercetătorii au descoperit că bărbații care au dormit timp de o săptămâna doar 4 ore pe noapte au produs doar jumătate din cantitatea de anticorpi împotrivă gripei față de cei care au dormit între 7,5 și 8,5 ore pe noapte.
 
Ce să faci: Majoritatea dultilor au nevoie de 7 până la 9 ore de somn neîntrerupt pe noapte, însă cel mai bun indicator este felul în care te simți dimineață și în timpul zilei. Dacă te trezești obosit, nu dormi destul sau nu dormi bine.

3. Vezi totul în negru
 
Studiile arată că pesimiștii trăiesc mai puțin decât optimiștii. Când pesimiștii reușesc să adauge și o tentă mai luminoasă viziunii lor întunecate asupra lumii, nivelul lor de stres scade și sănătatea se îmbunătățește. Un studiu a arătat că studenții care și-au început semestrul plini de optimism, la jumătatea semestrului aveau mai multe celule T, care amplifică reacția imunitara, decât colegii lor care începuseră semestrul cu pesimism, iar celulele lor responsabile pentru uciderea germenilor erau mult mai puternice decât ale pesimiștilor.

 Un motiv ar putea fi că optimiștii au mai multă grijă de ei înșiși. Un alt motiv ar putea fi că stresul constant al pesimiștilor produce daune grave sistemului imunitar, cum ar fi transformarea celulelor a€œrazboinice” responsabile cu vânarea și uciderea germenilor, în a€œpacifiste”.
 
 Ce să faci: E greu să-ți schimbi personalitatea, însă încearcă să găsești în fiecare zi motive pentru că să te simți norocos. Oricât de siropos ar sună, încearcă să pornești o conversație la cină în familie, în care fiecare dintre voi să împărtășească două-trei lucruri bune care li s-au întâmplat în ziua respectivă, oricât de mărunte ar fi ele.
 
4. Îți înăbuși emoțiile
 
Cercetătorii spun că o discuție în contradictoriu constructivă cu partenerul tău de viață îți poate crește nivelul imunitar. 41 de cupluri fericite au fost rugate să discute timp de 15 minute despre o problemă din căsnicia lor. Savanții au detectat creșteri semnificative și bruște a tensiunii sanguine, a ritmului cardiac și a nivelului de celule albe, cu rol în funcția imunitara, toate aceste creșteri fiind similare cu beneficile observate în urmă exercițiilor fizice moderate. Însă secretul e să lupți cinstit: cuplurile care folosesc frecvent sarcasmul, insultele și umilirea au un nivel scăzut de celule care luptă cu virusurile, nivel mai ridicat de hormoni de stres și le ia cu 40% mai mult timp să își vindece o rană decât celor care reușesc să aibă certuri pozitive, care să nu afecteze afecțiunea dintre parteneri.
 
Ce să faci: Nu înăbuși ceea ce te deranjează. Oamenii cu personalități de tip D, care își ascund opiniile și emoțiile, au celule T, ucigașe de germeni mult mai puțin active decât ale celor care-și exprimă emoțiile.

Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele