Obiceiurile lunii septembrie. Iată ce trebuie să faci ca să ai noroc şi sănătate

OBICEIURILE LUI RĂPCIUNE. Septembrie nu înseamnă doar începutul toamnei, ci un moment de tranziție. I se mai spune Răpciune sau Viniceriu, căci e vremea strugurilor și a vinului.

RomaniaTV.net
29 aug. 2017, 14:16
Obiceiurile lunii septembrie. Iată ce trebuie să faci ca să ai noroc şi sănătate

În luna lui Răpciune se sfârşeşte pulsul viu al naturii. Începe timpul răcoros, ploios, care urâţeşte natura. În folclor, lui septembrie i se mai spune şi „viniceriu”, fiind luna strugurilor. Se culeg poamele şi se pregătesc gropile pentru altoi. Poate de aceea au şi împărţit străbunii luna aceasta în 4 perioade distincte: Săptămâna Sântămăriei Mici, Săptămâna Strugurilor, Săptămâna Averii şi Săptămâna lui Mioi.

Răpciune dă și semne despre vremea viitoare. Dacă luna asta tună, în Faur va fi zăpadă mare şi an mănos. De e cald, Brumărel va fi rece şi umed. Dacă rândunelele pleacă devreme, iarna va veni repede, la fel şi dacă pică acum ghindele. Dar, dacă înfloresc scaieţii în această lună, toamna va fi frumoasă, iar vântul din septembrie e aducător de belşug, scrie Libertatea pentru femei.

Spre deosebire de anul civil, care vine pe 1 ianuarie, anul biseri­cesc începe la 1 septembrie. După Le­gea Veche, în această zi era şi începutul anului civil la evrei şi se presupune că acum s-ar fi în­ceput facerea lumii. Potrivit scrierilor lui Luca, la 1 septembrie şi-ar fi început Mântuitorul acti­vitatea publică, citind în sinagogă cuvintele proorocului Isaia, care profeţeau despre Sine: „Duhul Domnului peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor, să vestesc anul milei Domnului.” Interesant, bizar, nemaiauzit ori pur şi simplu curios, Biserica Ortodoxă mai onorează, cu fastul cuvenit, pe 1 septembrie, un eveniment important. Dată fiind puternica ei încărcătură spirituală, ziua de 1 septembrie nu a fost aleasă la întâmplare pentru a fi dedicată și mediului înconjurător şi rugăciunii pentru menţinerea acestuia în bune condiţii.
Respectă tradiția

Tot în prima zi a lui Răpciune se ține ziua lui Simion Stâlpnicul, cel care ţine cerul şi pământul, stând într-un picior, pe un stâlp înalt. El domneşte asupra vânturilor şi poate aduce cutremure. De aceea, ziua lui e foarte importantă şi trebuie respectată cu sfinţenie, altminteri omul riscând să i se dărâme casa sau să i se înţepenească picioarele. În Săptămâna Averii, a treia din lună, gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă, iar bărbații fac țuica. La Cârstovul viilor, de Ziua Crucii, se culeg plantele de leac, iar pe 22, se ține cu sfințenie ziua Mucenicului Foca, aducător de foc și primejdii, dacă nu e respectat cum se cuvine. Pe 28, femeile au grijă să nu „calce strâmb”, ca să nu le înnebunească Haritonul.

Citeşte şi HOROSCOP SEPTEMBRIE 2017: Mihai Voropchievici anunţă tensiuni, frământări, dar şi multe cadouri şi bani în conturi. PREVIZIUNI COMPLETE