Obiceiurile proaste care te îngraşă şi cum să scapi de ele. Soluţii care funcţionează

Chiar si persoanele care sustin ca mananca sanatos fac greseli grave in alimentatia de zi cu zi. De altfel, toti avem obiceiuri proaste care ne ingrasa si pe care nu le luam in considerare atunci cand ne evaluam regimul alimentar. Dar exista cate un remediu pentru fiecare obicei prost din cauza caruia riscam sa acumulam kilograme in plus.
Alina Costache
28 nov. 2013, 07:22
Obiceiurile proaste care te îngraşă şi cum să scapi de ele. Soluţii care funcţionează

Nu te poti abtine sa nu bei alcool cand te vezi cu prietenii

Indiferent cate studii sustine ca vinul contribuie la sanatatea cardiovasculara a trupului si in ciuda zicalei ca berea este aliment, amandoua, dar si orice forma de alcool, contine calorii multe. Un singur pahar de vin depaseste 125 de calorii. Ca cifra nu este foarte mult, dar trebuie sa tinem cont ca rareori ne oprim la un singur pahar de vin. O solutie buna pentru a bea mai putin la intalnirile cu prietenii, mai ales daca acestea au loc acasa, este sa cumperi pahare de vin mai mici ca dimensiuni si sa te inveti sa tragi alcoolul din el. De altfel, bauturile alcoolice, de regula, nu se dau pe gat repede, ci se savureaza. Cu cat tragi mai mult de un pahar, cu atat vei bea mai putin. Totodata, indiferent ce bei, asigura-te ca ai si o sticla de apa pe masa din care sa consumi regulat. In felul acesta nu te deshidratezi (caci alcoolul deshidrateaza!) si vei bea mai putin alcool pentru ca nu te vor insela simturile spunandu-ti ca ti-e sete.

CITESTE SI: Moduri simple pentru a slăbi cinci kilograme, fără efort

Sarezi mancarea inainte sa o gusti

Daca obisnuiesti sa pui sare in absolut orice fel de mancare fara sa-l fi gustat inainte, trebuie sa te opresti de urgenta. O lingurita de sare contine aproximativ 2,3 mg de sare, care este aportul zilnic recomandat persoanelor perfect sanatoase. Cei care sufera de tensiune arteriala crescuta ar trebui sa consume mai putin de 1,5 mg de sare pe zi. Insa aproape toti exageram cu sarea. Nu doar ca ne punem peste mancare, ci si involuntar. Toate produsele conservate, preparate industrial, congelate si semipreparate contin deja sare, iar daca mai adaugam si noi in farfurie depasim cu mult limita recomandata. Indicat este sa nu mai punem deloc sare peste mancarea din farfurie si chiar sa punem mai putina si in timpul prepararii mancarii. Sarea in sine nu ingrasa, dar favorizeaza retentia de apa, care ne face sa aratam balonati.

Bei foarte rar apa

Cel mai mare procent din corpul uman este constituit din apa. Totusi, tu bei foarte rar apa? Sau mai rau – nu bei deloc? Doar creierul consuma 20% din aportul zilnic de apa, iar in lipsa unei cantitati suficiente, apar durerile de cap. Dar consumul insuficient de apa nu genereaza doar dureri de cap, deshidratarea fiind unul dintre inamicii principali ai pielii, dar si un factor important care favorizeaza aparitia constipatiei. Ca sa bei mai multa apa, incearca sa-ti numeri paharele de apa (de 250 ml) pe zi. Ideal este sa bei 8 pahare de apa pe zi. Daca esti la serviciu si ti-e greu sa te duci de aproape 8 ori sa-ti pui apa, foloseste o sticla de 500 de mililitri si asigura-te ca o umpli (si consumi) de 3-4 ori pe

Nu-ti planifici mesele din timpul zilei

Cand esti pe drumuri ziua sau stai tintuit de birou este bine sa stii ce urmeaza sa mananci. Mai mult, este indicat sa ai un pachet de mancare luat de acasa la tine. Gandeste-te de cu seara sau de dimineata ce urmeaza sa mananci in timpul zilei, pentru ca altfel te va pali foamea si vei manca ce ai la indemana: fie covrigei, fie un sandvich de la tonomat, fie o pizza comandata. Chiar daca comanzi mancare si asta in portii mici, ceea ce primesti prin livrare nu se compara ca mod de preparare si, implicit, nutrienti cu ceea ce ai fi putut sa-ti iei de acasa. Mai mult, nu toate produsele sunt proaspete si mai toate abunda in sare, mai ales cand vine vorba de supe si ciorbe la comanda. Asadar, planifica-ti mesele de a doua zi si incearca sa-ti iei la pachet. In felul acesta vei stii sigur ce mananci.

Faci si altceva in timp ce mananci

Pauza de masa ar trebui sa fie sfanta, dar prea putini dintre noi respectam. Fie ca nu avem un spatiu special amenajat pentru masa la serviciu, fie din lipsa de timp, multi dintre noi mancam in fata calculatorului, indiferent daca muncim la serviciu sau lucram pentru scoala. Sa mananci si sa te concentrezi si la altceva in acelasi timp este un pericol major pentru silueta, pentru ca creierul nostru intarzie sa genereze senzatia de satietate, fiind impartit intre mai multe chestii. Astfel, mancam intotdeauna mai mult. Este valabil si cand mancam in fata calculatorului, dar si in fata televizorului. Asadar, pe cat posibil, incearca sa nu faci absolut nimic altceva in momentul in care iei masa.

Mananci mai mult in zilele in care faci sport

Doar pentru ca doua, trei sau patru (sau chiar mai multe) zile pe saptamana faci sport nu iti permite sa te infrupti din tot ceea ce ti-e pofta. Daca vrei sa-ti mentii tonusul, sa ti-l intaresti si chiar sa dau jos cateva kilograme prin sport trebuie sa mananci echilibrat si moderat. Efortul fizic, indiferent cat de intens si de frecvent este, nu justifica mancatul excesiv. Ca sa eviti sa dai iama in frigider dupa work-out, ia o masa cu proteine si fibre. In felul aceste oferi organismul exact ce are nevoie pentru fortifierea masei musculare si vei avea o senzatie de satietate pe termen lung.

Citeste mai mult pe lyla.ro

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se oprește telefonul fără motiv, chiar dacă are baterie. Ce se întâmplă cu dispozitivul tău, de fapt
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Premieră la alegerile prezidențiale 2025. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în România la alegerile în două tururi: “Cifre istorice”
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Serialul pe care toată lumea îl aștepta. Netflix îl aduce în mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Criză majoră la vârful PSD: Se cere plecarea lui Ciolacu și a întregii echipe din conducere. Cine i-ar lua locul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica