Obiectele de artă luate de nazişti se întorc la proprietari

Publicat: Sâmbătă, 17 Martie 2012 12:53 // Actualizat: Sâmbătă, 17 Martie 2012 12:53 // Sursa: Romania TV

Obiectele de artă confiscate de nazişti vor fi returnate proprietarilor. Colecţia cuprinde 38 de postere reclamă pentru produse, dar şi filme, şi este în prezent expusă în muzeul de istorie din Berlin.

Foto: kazucopy.wordpress.com

Curtea federală de justiţie germană a decis vineri că muzeul de istorie de la Berlin trebuie să returneze toate operele de artă confiscate de nazişti proprietarilor originari, informează Reuters. Conform judecătorilor a păstra arta confiscată echivalează cu perpetuarea crimelor nazismului.

"Muzeul de Istorie Germană şi fundaţia muzeului acceptă bineînţeles decizia Curţii Federale de Justiţie, cea mai înaltă autoritate legală. Acum suntem siguri de ce trebuie să facem şi vom iniţia dialog cu domnul Sachs pentru a clarifica problematica proprietăţii", a declarat Rudolf Trabold, purtătorul de cuvânt al muzeului de istorie Berlin.

Obiectele de artă ce fac obiectul deciziei judecătorilor sunt de fapt postere rare ce au fost furate în 1938 de la colecţionarul evreu Hans Sachs. În anii 30 Sachs a strâns o impresionantă colecţie de 12 mii de postere, toate găzduite într-un muzeu privat din Berlin.

"Este o colecţie impresionantă de postere. Colecţionarul Hans Sachs a fost un pionier al colecţionarilor de grafică, iar colecţia de postere este foarte importantă pentru istoria posterelor", a mai declarat Rudolf Trabold.

Colecţia a dispărut până în anii 60 când o parte dintre postere au fost găsite în germania comunistă.

Nu este lipsit de explicaţie faptul că în prezent colecţia se află în muzeul de istorie.

Urmaşul lui Hans, Peter Sachs a cerut în instanţă restituirea colecţiei de artă, dar muzeul a refuzat pe motiv că s-ar fi plătit proprietarului o compensaţie. Acum decizia curţii federale este definitivă, iar colecţia se va întoarce în posesia familiei Sachs.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8747
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H